Υπουργείο Εξωτερικών προς Άγκυρα: Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή

Υπουργείο Εξωτερικών προς Άγκυρα: Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν περί ελληνικών απειλών στη Λιβύη

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Υπ. Εξωτερικών, καταδικάζει τις δηλώσεις Ερντογάν και τις αιχμές που άφησε για απειλές της Ελλάδας κατά της Λιβύης μετά τη συμφωνία της με την Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο

«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

Παρακαλούμε περιμένετε ...