Ερντογάν: Κάποιοι άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη, αλλά η συμφωνία μας θα τεθεί σε ισχύ

Ερντογάν: Κάποιοι άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη, αλλά η συμφωνία μας θα τεθεί σε ισχύ

Επικαλείται ακόμη και το Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της

Αιχμές για την Ελλάδα ότι απειλεί τη Λιβύη, άφησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμφωνία που συνήψε με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του κυπριακού τ/σ Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στα εγκαίνια της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, ο Τούρκος Πρόεδρος διαμήνυσε, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα γεωτρύπανά της από την ανατολική Μεσόγειο, παρά τις φωνές και τις απειλές. «Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθείς παρόλα αυτά να προχωρήσεις στα σχέδιά σου. Αυτή τη στιγμή τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή. Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Ούτε με φωνές, ούτε με εκκλήσεις, θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από εκεί. Πιστεύω, ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά πολύ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ. «Υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία υπογράφηκε και τα επιμέρους σκέλη της θα τεθούν σε ισχύ. Από τα δικά μας γεωτρύπανα δεν θα αναβλύσουν συγκρούσεις και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία. Αφού περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα τεθούν σε ισχύ και τα επιμέρους σκέλη της» είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης, ότι κανείς δεν θα εξαναγκάσει την Τουρκία να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. «Ειδικά στο θέμα της κατανομής των πηγών των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, κάποιοι προσπαθούν, αντί να τις μοιράσουν δίκαια, να καλλιεργήσουν ένταση. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μία ακριβοδίκαιη κατανομή, καταφεύγουν στη γλώσσα των απειλών και σε πολιτικές εκβιασμού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επικαλέστηκε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι «κανένας και καμία χώρα δεν είναι πάνω από το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι με τετελεσμένα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Με λογικές τύπου "εγώ το έκανα και τελείωσε", δεν φτάνει κανείς πουθενά. Καμία χώρα δείχνοντας τα δόντια της δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποια άλλη, να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Η Τουρκία δεν θα ξεπέσει τόσο, πολύ ώστε να υποκύψει σε τέτοια. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την να παραβιαστούν τα συμφέροντα ούτε τα δικά της, ούτε των Τουρκοκυπρίων».

Ο Ερντογάν απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση συνεργασίας προς όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε «με γνώμονα αυτό, θέλω να απευθύνω μία ειλικρινή έκκληση προς όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο δια μέσω εσάς. Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια, όχι σε μέσο σύγκρουσης, αλλά σε πεδίο συνεργασίας. Όταν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης διπλωματικών μέσων, ας μην προσφεύγουμε σε λύσεις, που θα έχουν κόστος για την περιοχή. Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι σε μια εποχή, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται και η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνεται, η ενέργεια αναδεικνύεται σε ένα πολύ σοβαρό διεθνές ζήτημα. Βλέπουμε, ότι ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει και ότι στον τομέα αυτό εμφανίζονται νέοι παίκτες, νέα σχέδια, όπως εδώ σήμερα και νέα μοντέλα συνεργασίας. Πιστεύουμε, ότι είναι πολύ σημαντικό η ενέργεια να περιβάλλεται από ένα καθεστώς ασφάλειας και να υπάρξει μία αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες που παράγουν, μεταφέρουν και καταναλώνουν την ενέργεια».

Παρακαλούμε περιμένετε ...