Επίθεση Κυμπουρόπουλου σε Βορίδη για τη δήλωσή του του περί αναπηρίας

Επίθεση Κυμπουρόπουλου σε Βορίδη για τη δήλωσή του του περί αναπηρίας

«Η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική και πρέπει να αποσυρθεί»

Την αντίδραση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη με αφορμή το περιστατικό της παρέλασης της Νέας Φιλαδέλφειας, για το οποίο ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: είπε μεταξύ άλλων, ότι «με ένα παιδί που είναι 16 ετών, μιλάς κανονικά, συνομιλείς, δεν είναι ανάπηρο. Δεν είναι ένα παιδί που δεν έχει κατανόηση».

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έκανε λόγο για «δήλωση απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική και πρέπει να αποσυρθεί».

Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει:

«Από εχθές, γίνεται λόγος σε ενημερωτικές εκπομπές αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το silly walk των Monty Python που επέλεξαν κάποια έφηβα κορίτσια στην παρέλαση της Ν.Φιλαδέλφειας - Ν.Χαλκηδόνας, για να δείξουν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, την αντίθεσή τους στον μιλιταρισμό και την κανονικότητα, προκειμένου να κάνουν την επανάστασή τους.

Δεν θα σχολιάσω αν αυτή η επανάσταση ήταν πετυχημένη, αν έγινε με τον σωστό ή τον λάθος τρόπο, στη σωστή ή τη λάθος στιγμή, γιατί δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τον βαθμό που αυτές οι κοπέλες είναι εξοικειωμένες με το έργο, τις αρχές και τα κίνητρα των Monty Python. Απλά, θεωρώ πως οι παρελάσεις στα πλαίσια των εθνικών εορτών δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος, για να εκφράσει ο οποιοσδήποτε τα προσωπικά του ιδεολογικά και άλλα πιστεύω. Οι παρελάσεις είναι αποκλειστικά και μόνο για να αποδίδουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και να τιμούμε τις ένδοξες στιγμές του Αγώνα του Έθνους μας για ελευθερία. Κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να παραστεί και να παρελάσει, εφόσον δεν συμφωνεί, και μπορεί να μείνει σπίτι του, εκμεταλλευόμενος την παύση των μαθημάτων λόγω της εθνικής εορτής.

Κι ενώ, οι παραπάνω σκέψεις με κράτησαν μακριά από το να σχολιάσω το συμβάν, δεν μπορώ να παραβλέψω την δημόσια δήλωση του Υπουργού κ. Βορίδη, ο οποίος δήλωσε πως αυτά τα κορίτσια δεν είναι μωρά, ούτε ανάπηρα, ότι μιλάς και συνεννοήσε μαζί τους. Η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη, προσβλητική, μειωτική και πρέπει να αποσυρθεί!

Στη χώρα μας, τα ανάπηρα άτομα υφίστανται ήδη σε πολλές περιπτώσεις τον αποκλεισμό, και αντιμετωπίζουν πλήθος από στερεότυπα. Δεν χρειάζονται και τις απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικών, για να τους κάνουν δυσχερέστερη την καθημερινότητα!

Η μειωτική αυτή δήλωση από ένα κυβερνητικό στέλεχος να σημειωθεί, πως δεν αποδοκιμάστηκε εκείνη τη στιγμή από τους παριστάμενους δημοσιογράφους και τους παρευρισκόμενους. Αυτό συνέβη, διότι με τα δεδομένα της κοινωνίας μας είναι, δυστυχώς, συνηθισμένη και θεμιτή, όταν σε άλλα κράτη, κάτι αντίστοιχο θα άγγιζε τα όρια του hate speech.

Η δήλωση αυτή, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία γιατί τα στερεότυπα κατά των αναπήρων είναι βαθιά ριζωμένα σε αυτή τη χώρα, και ο μόνος τρόπος να τα αποτινάξουμε, είναι να αποκτήσουν οι ανάπηροι πραγματικά θεμελιώδη δικαιώματα. Γι'αυτά τα δικαιώματα, εργάζομαι όταν αναρωτιέστε πολλοί γιατί δεν σχολιάζω την κάθε αντίστοιχη άστοχη δήλωση».