Μιχαηλίδου: Θα προχωρήσουμε σε έναν ολικό σχεδιασμό των επιδομάτων

Μιχαηλίδου: Θα προχωρήσουμε σε έναν ολικό σχεδιασμό των επιδομάτων

«Το επίδομα γέννας θα δοθεί οριζόντια και τα κριτήριά του δεν θα είναι αυστηρά»

Από τις αρχές του 2020, θα οργανώσουμε μία ενιαία βάση για τους δικαιούχους των επιδομάτων, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου είπε: «Από τις αρχές του 2020, θα προχωρήσουμε σε έναν ολικό σχεδιασμό των επιδομάτων, έτσι ώστε η βάση δικαιούχων να είναι μία και να μην έχουμε ένα σύνολο επιμέρους μητρώων επιδομάτων», συμπληρώνοντας ότι πάνω από το 90% της επιδοματικής πολιτικής της χώρας αφορά Έλληνες πολίτες.

Σχετικά με τους αλλοδαπούς δικαιούχους των επιδομάτων, η αρμόδια υφυπουργός ανέφερε ότι για τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, εργάζονται νόμιμα, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, πληρώνουν τη φορολογία τους και έχουν μία μόνιμη διεύθυνση στη χώρα μας, εξετάζεται να αυξηθεί ο χρόνος διαμονής τους στη χώρα από τα πέντε στα 10 χρόνια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι για μία σειρά ετών μπορούν να προσφέρουν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

Σε ερώτηση για το επίδομα γέννας, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι το επίδομα γέννας θα δοθεί οριζόντια και τα κριτήριά του δεν θα είναι αυστηρά. Τόνισε δε ότι, για να υπάρχει ένα αίσθημα δικαίου, το 10% των πιο πλουσίων δεν θα λάβει αυτό το επίδομα.

Τέλος, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να μάθουν οι ευπαθείς ομάδες ότι το κράτος είναι εδώ γι' αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, εντάσσεται η απόφαση να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι κοινωνικές δομές, όπως είναι τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα συσσίτια.