«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα μέλη του Λιμενικού υπερβάλλουν εαυτούς»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι τα μέλη του Λιμενικού υπερβάλλουν εαυτούς»

Ο υπ. Ναυτιλίας απάντησε στις κατηγορίες της Κουμουνδούρου για την τραγωδία στην Κω

«Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, με αφορμή ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιού.

«Είναι δύσκολο λοιπόν να αντιληφθεί κάποιος τι ζητάει ο κ. Σαντορινιός, όταν είναι ήδη γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση των σκαφών ανοικτά της Κω. Το πόρισμα θα δώσει τις απαντήσεις που όλοι ζητάμε» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός, στη δική του ανακοίνωση ζητά άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω, όπου σκάφος του λιμενικού συγκρούστηκε με λέμβο στην οποία επέβαιναν μετανάστες, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός τρίχρονου παιδιού και των τραυματισμό έξι μεταναστών.

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει ο  ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των ροών

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει την εμπιστοσύνη της στο Λιμενικό Σώμα, καταλογίζει όμως ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης για την αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των ροών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε:

«Σήμερα για το Αιγαίο ξημέρωσε μια μέρα βαριά και δύσκολη. Η θάλασσα των νησιών μας έγινε ο υγρός τάφος για ένα τρίχρονο αγοράκι που προσπαθούσε να βρεθεί σε μια καλύτερη ζωή. Αναμένουμε με αγωνία την έκβαση των ερευνών για έναν ακόμη πρόσφυγα που αγνοείται».

Αφού δηλώνει την «πίστη μας στις επιχειρησιακές ικανότητες του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι ιδιαίτερες ευαισθησίες και η ανθρωπιά που οι άντρες και οι γυναίκες του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ έχουν επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης είναι εκπεφρασμένη και δεδομένη», ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «από τις μέρες των μεγάλων ροών, το 2015, μέχρι και σήμερα, το Λιμενικό έχει διεξάγει χιλιάδες αποστολές έρευνας, διάσωσης, επιτήρησης και περιπολίας, ειδικά σε νυχτερινές συνθήκες, χωρίς να έχει υπάρξει κανένα παρόμοιο ατύχημα».

Ακολούθως, ζητά «άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν, ενώ περιμένουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του για άμεση διερεύνηση του θέματος. Αναμένουμε σύντομα η κοινή γνώμη να ενημερωθεί πλήρως για κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να μην σκιάζει καμία αμφιβολία το περιστατικό».

Κλείνοντας, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και ζητά να επανακαθορίσει τόσο την πολιτική της, όσο και την ρητορική της σχετικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό και να διευκρινίσει αν η μέχρι τώρα τακτική της συνδρομής μέσα στην θάλασσα έχει αλλάξει κατά το ελάχιστο.

«Οι συνεχείς και ανερμάτιστες τακτικές που ακολουθούνται στην αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των ροών, οι εμπρηστικές δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης που προμηνύουν επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, ο έντονα μισαλλόδοξος λόγος μεγάλης πτέρυγας της ΝΔ αλλά και η έλλειψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Πρωθυπουργού ώστε να τονιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, πρέπει να γίνει κατανοητό πως όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δημιουργούν πιέσεις και αυξάνουν το βάρος στους ανθρώπους που πρώτοι έρχονται αντιμέτωποι με τα περιστατικά», καταλήγει η ανακοίνωση.