Συμφωνία στην διακομματική για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Συμφωνία στην διακομματική για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών φαίνεται να εξασφαλίζονται οι 200 ψήφοι που απειτούντια

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος μετά το πέρας της διακομματικής στον τ/σ ΣΚΑΪ «φαίνεται πως διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους». Σύμφωνα με τον ίδιο «φαίνεται πως εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών», ενώ ευχήθηκε «να δουν οι Έλληνες επιτέλους ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Βασικοί άξονες της συμφωνίας είναι:

- Η ισοτιμία της ψήφου, δηλαδή να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα.

- Οι απόδημοι θα επιλέγουν βουλευτές από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα αποτελείται από 15 υποψηφίους, από 12 που είναι σήμερα. Τα κόμματα εφόσον επιθυμούν, μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια και προσωπικότητες από το εξωτερικό.

- Οι απόδημοι θα ψηφίζουν μέσω φυσικής παρουσίας τους στα προξενεία και τους χώρους που θα επιλεγούν για τη διαδικασία.

- Δικαίωμα ψήφου θα έχουν. όσοι Ελληνες έχουν μείνει για δύο χρόνια στη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, εφόσον μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.