Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση παρακολουθεί παθητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων-Αλβανίας

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση παρακολουθεί παθητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων-Αλβανίας

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν αξιοποίησε το διπλωματικό κεφάλαιο από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος με δήλωσή του που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και των Σκοπίων, κατηγορώντας τηςν κυβέρνηση για αδράνεια:

«Η πολιτική της αδράνειας της Κυβέρνησης σε κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής συνεχίσθηκε, δυστυχώς, και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της 15.10.2019, το οποίο δεν κατέληξε σε απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Β. Μακεδονία και την Αλβανία. Παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που αποκόμισε η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να διεκδικήσει δυναμικά την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην περιοχή.

Παράλληλα, αποδεχόμενη ότι οι υποψηφιότητες Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας πρέπει να προχωρήσουν μαζί, αποδυνάμωσε τα σαφή επιχειρήματα υπέρ της πρώτης. Κυρίως, ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν έτοιμη να δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία και της Αλβανίας, για τρεις μήνες σε ουδεμία διαπραγμάτευση προέβη ούτε για προγενέστερη ούτε για μεταγενέστερη εξασφάλιση των δικαιωμάτων (αυτοπροσδιορισμού και περιουσιακών) της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, που άλλωστε αποτελούν δεσμεύσεις της βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου».