Είναι επίσημο, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δύο φρεγάτες Belh@rra

Είναι επίσημο, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δύο φρεγάτες Belh@rra

«Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα»

Είναι πλέον και επίσημο. Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δύο φρεγάτες Belh@rra. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Γαλλία και δήλωσε σχετικά: «Συζητήσαμε ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο Φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας».

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Ο Έλληνας υπουργός είχε επίσης συνομιλίες με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλύ για μια σειρά ζητημάτων διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την ελληνική πλευρά πέρα από την πρόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικώς με την προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, τέθηκε και το θέμα της επίλυσης εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης των Mirage-2000. Τέλος διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

Ως προς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως:
«Μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία.

Συζητήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, συνεργειών και συνεργασιών όσον αφορά στις πρωτοβουλίες και τα επίπεδα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης.

Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».