Στο Παρίσι ο Παναγιωτόπουλος για τις φρεγάτες Belh@rra

Στο Παρίσι ο Παναγιωτόπουλος για τις φρεγάτες Belh@rra

«Άφαντοι» οι Τούρκοι τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο ασχολούνται με την Συρία - Αυστηρό μήνυμα από Δένδια

Στην Γαλλία βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δώσει έγγραφο με το επίσημο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις φρεγάτες Belh@rra .

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για μια κλάση πλοίων που ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Τα κομμάτια για το πρώτο πλοίο που θα παραλάβει το γαλλικό πολεμικό ναυτικό θα «κοπούν» στο πλαίσιο επίσημης τελετής στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στις συγκεκριμένες φρεγάτες φαίνεται να έχει καταλήξει η Ελλάδα, μετά το φιάσκο με τις επίσης γαλλικές φρεγάτες FREMM, καθώς παρά το υψηλό τους κόστος που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο για δύο πλοία που ενδιαφέρεται η Αθήνα μαζί με τα οπλικά του συστήματα, δείχνει να είναι η πιο προσιτή λύση στο θέμα των φρεγατών που χρειάζεται ο στόλος, εφόσον βρεθεί μια λύση στο θέμα της πληρωμής τους μέσω συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα» επεσήμανε σε αυστηρό τόνο πως «Δεν θα αφήσουμε τα παιχνίδια των Τούρκων να παίζονται στην πλάτη μας».

Επισήμανε ακόμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να προσπαθεί να εκβιάσει την ΕΕ με το μεταναστευτικό και αναφέρθηκε στον μηχανισμό που προωθεί η κυβέρνηση, με τον οποίον -όπως είπε- θα έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων μας.

Ερωτηθείς σχετικά με την ασάφεια των ΗΠΑ ως προς το θέμα της Συρίας, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι, όσον αφορά την Ελλάδα, δεν μας έχει δώσει το δικαίωμα η αμερικανική διοίκηση να αμφιβάλλουμε ουδέποτε για την αξιοπιστία της. Υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κ. Πομπέο δεν πήγε στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη περιοδεία του, υπογραμμίζοντας ότι «στα δικά μας αυτιά ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ ότι όσα μας είπε δεν θα τηρηθούν προς εμάς». Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο απρόβλεπτος είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς επιδιώκουμε να είμαστε σοβαροί και προβλέψιμοι παίκτες στην περιοχή. Θέλουμε να ξέρουν όλοι τις κόκκινες γραμμές μας. Παίζουμε στη σκακιέρα του διεθνούς δικαίου, όχι των κανονιοφόρων».

Πάντως σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκία δείχνει τις τελευταίες ώρες απορροφημένη με το θέμα της Συρίας καθώς χθες για πρώτη φορά εδώ και αρκετές ημέρες δεν υπήρξε δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο ενώ σήμερα το πρωί η μόνη τουρκική παρουσία σημειώθηκε με την είσοδο ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 ανατολικά της Ρόδου. Πτήση κατα μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο πραγματοποίησε σήμερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «σκανάρωντας» σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα απέναντι ελληνικά νησιά.

Σε ναυτικό επίπεδο το μόνο που υπάρχει σε εξέλιξη από πλευράς τουρκικού στόλου είναι μια μικρής κλίμακας άσκηση στον κόλπο του Ξηρού.