Δ. Παπαγγελόπουλος: Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους

Δ. Παπαγγελόπουλος: Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους

Η τοποθέτηση Παπαγγελόπουλου με αφορμή την πρόταση προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο

«Βομβαρδίζομαι από ψευδείς συκοφαντίες εδώ και πολύ καιρό. Επειδή είμαι θεσμικός άνθρωπος δεν έχω απαντήσει μέχρι τώρα δημόσια, σήμερα όμως θα αποδείξω τις συκοφαντίες και τους συκοφάντες», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην αρχή της ομιλίας του από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον ίδιο.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και τόνισε πως θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

Παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του και την προστασία της οικογένειας του και της Δικαιοσύνης από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις ξεκινήσει το έργο της η ειδική επιτροπή.

«Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αιχμές για Ελένη Ράικου και Ιωάννη Αγγελή

Βαρύ κατηγορώ επεφύλασσε για τους δύο εισαγγελικούς λειτουργούς την Ελένη Ράικου και τον Ιωάννη Αγγελή και τις καταθέσεις τους.

Για την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, άφησε αιχμές ιδίως για την δεύτερη κατάθεσή της και τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή. Χαρακτήρισε ψευδή όσα κατέθεσε για τις φερόμενες τηλεφωνικές συστάσεις του ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης να στείλει τη δικογραφία για τη NOVARTIS στη Βουλή. Είπε επίσης ότι η Ελένη Ράικου του είχε ζητήσει να μεσολαβήσει για την ανανέωση της θητείας της στον Άρειο Πάγο, αίτημα που ευγενικά της απέκλεισε να ικανοποιήσει. «Να της υπενθυμίσω ότι μου ζητούσε να τη βοηθήσω για τα πειθαρχικά που έγιναν λόγω δημοσιευμάτων σε βάρος της και της αναφοράς μιας ανακρίτριας για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της. Ζητούσε από εμένα να την βοηθήσω που την καταπίεζα; Και μετά από 18 μήνες οι κύκλοι της εφηύραν τον Ρασπούτιν», είπε και πρόσθεσε: «παραμονή της παραίτησής της, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον κ. Κοντονή. Μου ζήτησε να τη βοηθήσω να ανανεωθεί η θητεία της για τρίτη φορά, χάριν της φιλίας που είχαμε και της καλής συνεργασίας μας. Της απάντησα πάντα με ειλικρίνεια, ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι ο Άρειος Πάγος ποτέ δεν ανανεώνει θητεία για τρίτη φορά».

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την κ. Ράικου. Όσο και αν η ίδια, οι κύκλοι της, τα περιθωριακά εβδομαδιαία έντυπα, και όσοι ελάχιστοι δημοσιογράφοι σήμερα, καιροσκοπικά τη στηρίζουν, αποφεύγουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που δημόσια έχω θέσει, θα αναγκαστεί να απαντήσει στην προκαταρκτική επιτροπή και σε αυτά και σε άλλα πολλά που θα της τεθούν», είπε και τόνισε ότι η Ράϊκου τοποθετήθηκε Εισαγγελέας για τη διαφθορά το 2013 και ανανεώθηκε η θητεία της τον Ιούνιο του 2015. Η επιλογή της έγινε και τις δύο φορές, με οριακή πλειοψηφία, με μία ψήφο διαφορά. «Πολλοί συνάδελφοί της έλεγαν ότι ήταν άπειρη για Εισαγγελέας Διαφθοράς», είπε «για την ιστορία», ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι πολλοί ανώτατοι δικαστές έλεγαν ότι η κ. Ράικου δεν θα έπρεπε να αποδεχθεί τον διορισμό της λόγω της οριακής πλειοψηφίας, για λόγους ευθιξίας. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε λίγο προτού λήξει η δεύτερη θητεία της, με επιστολή της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην επιστολή εκείνη δεν έκανε καμία αναφορά σε Ρασπούτιν ή Παπαγγελόπουλο αλλά μιλούσε για μεγάλο σκάνδαλο που είχε εντοπιστεί μαύρο πολιτικό χρήμα, για διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους. «Η κ. Ράικου πολύ καιρό μετά την επιστολή παραίτησής της θυμήθηκε, μέσω κύκλων της, να αναφερθεί σε Ρασπούτιν και ανακάλυψε παρεμβάσεις του στο έργο της», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και επισήμανε πριν αναλάβουν δράση «οι κύκλοι της κ. Ράικου», είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για τον γιατρό σύζυγό της.

Ο Δ. Παπαγγελόπουλος σχολίασε και όσα κατέθεσε η κ. Ράικου για τη σχέση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με την κ. Τουλουπάκη. «Θα της θυμίσω ότι και πριν γίνω υπουργός και μετά συναντιόμασταν για διάφορα θέματα, τρώγαμε με τις οικογένειες μας, είτε έξω είτε στα σπίτια μας. Και της έκανα εγώ τα τηλεφωνήματα που λέει, μετά από τέτοια σχέση! Πρέπει να ντρέπεται! Όταν έγινα υπουργός ερχόταν στο υπουργείο, μου έφερνε γλυκά και φαγώσιμα γνωρίζοντας τη λαιμαργία μου. Μέχρι και γραβάτες μου είχε φέρει. Η φιλική μας σχέση και η οικειότητα που είχαμε, αποκλείει ότι θα την έπαιρνα τηλέφωνο για να της μιλήσω επιτακτικά", είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προειδοποίησε ότι «η διασπορά λυμάτων στο δρόμο τιμωρείται τουλάχιστον, ως υγειονομική παράβαση».

Για τον Ιωάννη Αγγελή μίλησε για αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αναφορές και τις καταθέσεις του, για ισχυρισμούς που εναρμονίστηκαν στα ψεύδη περί Ρασπούτιν, χωρίς να παραλείψει αναφορά στην εν γένει συμπεριφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Με τον Αγγελή προσπαθείτε να με οδηγήσετε στο ειδικό δικαστήριο και στη φυλακή», είπε και πρόσθεσε: «Ας δούμε ποιος είναι ο κ. Αγγελής. Όλος ο Άρειος Πάγος, εισαγγελείς, δικαστές, γραμματείς, δικηγόροι και δυστυχώς πολίτες που τον αντιμετώπισαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γνωρίζουν τις γνώσεις τον χαρακτήρα και κυρίως τη συμπεριφορά του», είπε και άφησε βαρύτατες αιχμές για όσα έγιναν στη Βιέννη. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Αγγελής έβαλε στο αρχείο της μηνύσεις των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και λοιπών. Έχετε διαβάσει το σκεπτικό του; Ο κ. Αγγελής αποφάσισε την ανάσυρσή τους από το αρχείο όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η τεράστια ευθύνη του στη διερεύνηση της υπόθεσης NOVARTIS!", είπε και παρατήρησε ότι «έχει σημασία να δούμε τι έγινε στη Βιέννη, και να δούμε ποιος είναι ο επίορκος, ποιος είναι ο ψεύτης και ποιος είναι ο τίμιος».