Βαρβιτσιώτης: Προετοιμαζόμαστε, για να περιορίσουμε το κόστος του άτακτου Brexit

Βαρβιτσιώτης: Προετοιμαζόμαστε, για να περιορίσουμε το κόστος του άτακτου Brexit

«Φαίνεται ότι οδεύουμε με ταχύτητα σε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία»

Η Ελλάδα προετοιμάζει, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και νομοθετικές πρωτοβουλίες -που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα- για να περιοριστεί το κόστος του άτακτου Brexit. Αυτό διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του, πριν από την έναρξη της ημερίδας «NO DEAL BREXIT: Προετοιμασία Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων» που πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών σε συνδιοργάνωση με τον ΣΕΒ.

«Στην υπόθεση του Brexit φαίνεται ότι οδεύουμε με ταχύτητα σε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Γι' αυτό και η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, γι αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα έχει κόστος» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι το άτακτο Brexit «είναι μία εξέλιξη την οποία η Ελλάδα δεν θέλει, η Ευρώπη δεν επιθυμεί και δεν νομίζω ότι ευνοεί ούτε τη Μεγάλη Βρετανία, ούτε τους λαούς της Ευρώπης».

Ιδιαίτερη έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης, δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά τις εμπορικές μας συναλλαγές. «Είναι δηλαδή η διευκόλυνση στα τελωνεία, η διευκόλυνση των εξαγωγών χωρίς διατυπώσεις, είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα φιλοξενούμε 50.000 Βρετανούς υπηκόους οι οποίοι μένουν μόνιμα εδώ και στη Βρετανία μένουν 120.000 περίπου Έλληνες και το πως αυτοί θα ζήσουν την επόμενη μέρα χωρίς να επιβαρυνθεί η ζωή τους και η καθημερινότητά τους» τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, ακόμα, το ζήτημα του τουρισμού, αναφερόμενος «στις μεγάλες τουριστικές ροές, τις οποίες έχουμε από την Μ. Βρετανία και τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να χάσουμε».

Ως προς το γεωπολιτικό κόστος, ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε: «το ότι χάνεις από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Συνόδου Κορυφής, μία χώρα με την ιστορία, το μέγεθος της Μ. Βρετανίας, μία μεγάλη στρατιωτική πυρηνική δύναμη, το γεγονός ότι κάθεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το ότι έχει αυτή την κληρονομιά της μεγάλης αυτοκρατορίας στον πολιτισμό, στην αγγλική γλώσσα και όλα αυτά τα οποία μπορούμε να πούμε, είναι σαφέστατα μία απώλεια και για την Ευρώπη. Από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε σεβαστή την απόφαση του βρετανικού λαού που είπε ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να παραμείνει μέλος της ΕΕ».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την άποχη ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να προβληματιστεί από αυτή την απόφαση της Μ. Βρετανίας όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.