Ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Μετά τη συζήτηση του θέματος ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μέρκελ και το διάβημα του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένα νέο κύμα μεταναστών-προσφύγων προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη, όπως φάνηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να τηρηθεί η Συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, για την επαναπροώθηση των μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά και να γίνει κατανομή στις χώρες της ΕΕ των προσφύγων.

Για το θέμα κλήθηκε άλλωστε χθες Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.  Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε στον Μπουράκ Οζούγκερτζιν την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με τη χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο. Παράλληλα, του υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης είπε, ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές της χώρας του και διαβεβαίωσε, ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει. Επιπλέον, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα, πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νορβηγία για νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη το επόμενο χρονικό διάστημα. «Οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα επιφέρουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, σε μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να «ταρακουνήσει» Ευρώπη και Ρωσία να αναλάβουν δράση στη Συρία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...