Γεωργιάδης για Επιτροπή Ανταγωνισμού: Να μην διορίζονται πρόσωπα που έχουν προφανή πολιτική επιρροή

Γεωργιάδης για Επιτροπή Ανταγωνισμού: Να μην διορίζονται πρόσωπα που έχουν προφανή πολιτική επιρροή

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπεραμύνθηκε της νέας ρύθμισης

«Σε μια τόσο σημαντική Ανεξάρτητη Αρχή όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο και να μην επιτρέπεται να διορίζονται πρόσωπα που έχουν προφανή πολιτική επιρροή.

Με τη τροπολογία θεσμοθετούμε την ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός προσώπου σε ανεξάρτητη αρχή».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος της νέας ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στις αρμόδιες επιτροπές και με την οποία απομακρύνεται η νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τους κατηγόρησε για υποκρισία και τόνισε ότι είναι προφανές και αυτονόητο πως το άρθρο 101 του νομοσχεδίου εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς, μέσα από μια κρίσιμη επιτροπή που δεν έχει πολιτική επιρροή.

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παπά που έκανε λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση η οποία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και ζήτησε την απόσυρση της.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η κ. Θάνου ήταν κομματικό πρόσωπο, που πέρασε όπως είπε, «από τον Άρειο Πάγο στο γραφείο του πρωθυπουργού και μετά διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε πολιτικά ουδέτερη και λησμόνησε και την κομματική της λειτουργία».

«Η κ. Θάνου όταν διορίστηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε με πόλεμο, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να φύγει από πρόεδρος της παρά μόνο αν παραιτηθεί. Αυτή η συμπεριφορά της είχε επισημανθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άρα ήταν εξαιρετικά ενήμερη για την παραβίαση του κανονισμού. Εμείς, φέρνουμε λοιπόν αυτή τη ρύθμιση, το κάνουμε με απολύτως συνταγματικό τρόπο, σταθμισμένα πολιτικά, και είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελέγχει την Επιτροπή Ανταγωνισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Το άρθρο 110 του νομοσχεδίου αποτελεί την εφαρμογή κατά κεραία και στη κυριολεξία της αρχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εμείς, αυτό που επιθυμούμε είναι να φτιάξουμε μια αγορά που θα πληροί τις προδιαγραφές που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που επιτάσσει η νομοθεσία και η αγορά», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.