Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αφορολόγητο και επιδόματα

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αφορολόγητο και επιδόματα

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση

Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύεσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει -μετά τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις που θα έρθουν αυτήν την εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- θα εισάγει τη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μείωση του φόρου στα μερίσματα από 28% σε 24%, 40% μείωση της φορολογίας για αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Πέτσας επανέλαβε, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ένα κακός νόμος και ανέφερε, ότι θα έρθει νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθεσε δε, ότι μέσα στην τετραετία θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από το 20% στο 15%. Για το δημοσιονομικό κενό, σημείωσε ότι «όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό, έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθούσε πολιτική υπερφορολόγησης. Το μεσοπρόθεσμο προέβλεπε από το 2019 μέχρι το 2023 υπεραπόδοση-υπερφορολόγηση της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. «Εμείς δεν θα την συνεχίσουμε», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι σύμφωνα με την έκθεση των δανειστών, που είχε βγει πριν τις ευρωεκλογές, υπάρχει υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών. Όπως είπε, θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,5 δισ. από την επισκόπηση των δαπανών και την προσαρμογή της οροφής των δημοσίων δαπανών, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την ανάπτυξη.

Εξήγησε ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, όπως δείχνουν η μείωση των επιτοκίων των ομολόγων και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θα έχουμε ανάπτυξη -κάθε ένα ευρώ ανάπτυξης αυξάνει κατά 0,5 ευρώ τα έσοδα- και δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, υποστήριξε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε, ότι δεν κόβεται κανένα κοινωνικό επίδομα, όσοι έπαιρναν κοινωνικά επιδόματα θα συνεχίσουν να τα παίρνουν και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για τη 13η σύνταξη επισήμανε, ότι «αυτό που δόθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση, δεν ήταν 13η σύνταξη, ήταν προεκλογικό επίδομα, αλλά θα συνεχίσει να χορηγείται και το 2020 ως μηχανισμός στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε, ότι στις 29 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο, στις 2-3 Σεπτεμβρίου την Ολλανδία, ενώ μετά τις 20 Αυγούστου θα προγραμματιστεί ταξίδι στο Παρίσι. Στις επαφές με τους ξένους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στο μεταρρυθμιστικό σχέδιό του.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν πτυχές του μεταρρυθμιστικού σχεδίου. «Προχωρούμε το σχέδιο και συζητούμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας. Επίσης, ανέφερε ότι για συμβολικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους, το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουλίου στην Κύπρο.

Όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών στο Ελληνικό, σημείωσε ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των τριών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων μέχρι τις 10 Αυγούστου. Για το πανεπιστημιακό άσυλο τόνισε, ότι είναι από τα βασικά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει η κατάργηση ασύλου ανομίας. «Προχωράμε αλλά δεν θα σταματήσουμε να συζητούμε με τους εμπλεκόμενους», επισήμανε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Αρχιτεκτονική παραμένει εκεί που ήταν, προσθέτοντας πως έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...