Αλέξης Γεωργούλης: Ο πολιτισμός και η τέχνη έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα

Αλέξης Γεωργούλης: Ο πολιτισμός και η τέχνη έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα

Ο γνωστός ηθοποιός μιλά για το νέο του ρόλο ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Γεωργούλης, με ανακοίνωσή του, μιλά για τα νέα του καθήκοντα ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας στις Βρυξέλλες καθώς επίσης για τους στόχους και τις φιλοδοξίες του από τη νέα του θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, είχα την χαρά να συμμετάσχω στην καταστατική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την νέα μου ιδιότητα, αυτή του τακτικού μέλους.

Η Επιτροπή Πολιτισμού είναι αρμόδια για όλες τις πολιτιστικές εκφάνσεις της ΕΕ. Αυτές είναι μεταξύ άλλων: η διατήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικών εκφράσεων, η εκπαιδευτική πολιτική και η δια βίου μάθηση, πολιτικές νεολαίας, πολιτικές που αφορούν την... αναψυχή και τον αθλητισμό, πολιτικές πληροφορίας και μέσων επικοινωνίας και τέλος οι εκπαιδευτικές πτυχές της κοινωνίας της πληροφορίας.

Φιλοδοξώ να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεισφέρω και εγώ από την πλευρά μου εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Για τον σκοπό αυτό θέλω να προωθήσω πρωτοβουλίες και δράσεις που θα φέρουν στο προσκήνιο αθέατες πτυχές της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Με μια νέα ματιά που θέλει να χτίζει γέφυρες και έχει πάθος για δημιουργία.

Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι πράξη με έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την δημοκρατία από την αρχαία Ελλάδα. Ως τόποι συνάθροισης τα αρχαία θέατρα στέγασαν στα διαζώματα τους τις πρώτες συνελεύσεις Γι’ αυτό και νιώθω τόσο κοντά στην πολιτική ως καλλιτέχνης. Αυτή την σύνδεση θέλω να αναδείξω στην πρώτη μου πρωτοβουλία που θα ανακοινώσω σε λίγες μέρες.

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβω την επόμενη περίοδο έχουν ως στόχο να κινητοποιήσουν τους φορείς αρμοδιότητας για να πετύχουμε συνέργειες με ουσιαστική προστιθέμενη αξία για την χώρα μας και την προβολή αυτής στο εξωτερικό, αλλά και την επανασύνδεση με την κοινωνία. Πίστευα πάντα, ότι δημιουργήσαμε κοινωνίες για να μπορούμε να φτιάξουμε πολιτισμό. Χρειαζόμαστε τον πολιτισμό για να τις διατηρήσουμε και να τις βελτιώσουμε.

Σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία πρέπει να θέσουμε τον πολιτισμό στην υπηρεσία της κοινωνίας. Και ξεκινάμε από αύριο.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από ότι ο καθένας μόνος του και από την πλευρά μου σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζω να κινηθώ».