Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική

Χρυσοχοΐδης: Θρηνούμε για τους ανθρώπους που χάθηκαν στη Χαλκιδική

«Η παρουσία των υπηρεσιών της χώρας υπήρξε πρωτοφανής, γενναία»

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης στη Χαλκιδική. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από την κακοκαιρία και την συμπαράσταση του στις οικογένειες τους.

«Θρηνούμε για την απώλειά του, είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που συμπάσχουν, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα» για να σταθούμε στο πλευρό τους, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αντικείμενο της σύσκεψης, όπως είπε, είναι να προσδιορίσει τα ακριβή επόμενα βήματα στη διαχείριση της κρίσης. «Η παρουσία των υπηρεσιών της χώρας υπήρξε πρωτοφανής, γενναία, και με αυταπάρνηση οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, 15ο άτομα και 55 οχήματα, ήταν εδώ από χθες το πρωί, όταν εντοπίστηκε το φαινόμενο και δόθηκε από την ΕΜΥ αλερτ για ακραία φαινόμενα. Μαζί και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και 100 εργαζόμενοι» εξήγησε ο υπουργός.

«Η δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες είναι τόσο σημαντική που ελαχιστοποίησαν στον βαθμό του δυνατού, μέσα στο κακό που συνέβη, τις ζημιές» συνέχισε, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά πτώσεις δέντρων και αυτές προκάλεσαν και τους θανάτους. Πεσμένα δέντρα είναι αυτά που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε αν υπάρχει έστω και υπόνοια αγνοούμενου ή αναζήτηση να τηλεφωνούν οι πολίτες στην άμεση δράση ή το 112 της πολιτικής προστασίας.

«Ζητώ από όλους που συμμετέχουν σήμερα σε αυτή τη σύσκεψη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους ώστε πολύ γρήγορα οι δρόμοι να είναι απολύτως προσβάσιμοι, ήδη η περιφέρεια και η Πυροσβεστική εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καθαρίσει με εξαίρεση ένα τμήμα του κεντρικού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής, όπου έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ. Αυτό προκαλεί και μεγάλο πρόβλημα ηλεκτροδότησης στο πρώτο πόδι και σε μέρος του δεύτερου» περιέγραψε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να φτάσει στη Χαλκιδική «με δεκάδες υπαλλήλους» προκειμένου μέχρι το βράδυ, σε ό,τι τον αφορά, να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. «Παραμένει το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, την υψηλή τάση, γίνεται προσπάθεια και μέσω του υπουργείου Ενέργειας να αρθούν όλα τα εμπόδια και να επιδιορθωθεί το δίκτυο υψηλής τάσης» συνέχισε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για «τεράστιο ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής, διότι φιλοξενούνται χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και υπηρεσίες εστίασης».

«Είναι ζήτημα οικονομικής επιβίωσης της περιοχής» επισήμανε και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους. «Έχει ήδη αρχίσει καταγραφή και απογραφή των υποδομών και σε λίγο έρχονται συνεργεία για τις ιδιωτικές περιουσίες» κατέληξε.