«Η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει τη διπλωματική της φαρέτρα αναφορικά με τις τουρκικές επιδιώξεις»

«Η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει τη διπλωματική της φαρέτρα αναφορικά με τις τουρκικές επιδιώξεις»

Τι θα συναντήσει η νέα κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Ηλία Κουσκουβέλη

Την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στα ίδια δεδομένα που αντιμετώπιζε η προηγούμενη, σε ό,τι αφορά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις επιδιώξεις της Τουρκίας και τον άξονα Ελλάδας - Κύπρου, διατύπωσε ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Μπροστά στα ίδια θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση, όπως κατά την άποψή μου και κάθε νέα κυβέρνηση, διότι οι επιδιώξεις (σ.σ της Τουρκίας) είναι πάγιες», ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ερωτηθείς για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα χρειαστεί εκ των δεδομένων να κινηθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας.

«Η νέα κυβέρνηση βρήκε αρχικά ευχές από τον Ερντογάν, από εκεί και πέρα όμως έχουμε παρατηρήσει και στο παρελθόν πως ο Ερντογάν να σπεύδει να συγχαίρει νεοεκλεγέντες πρωθυπουργούς, αλλά να συνεχίζει την ίδια πολιτική, χαρακτηριστικότερη περίπτωση ίσως είναι αυτή με τις ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Κουσκουβέλης, που διατύπωσε την εκτίμηση πως η σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Παρά τις ευχές το πλοίο "Γιαβούζ" συνεχίζει αυτήν συμπεριφορά αυτή παρανόμως, όπως υπογράμμισε και η υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η κυρία Μογκερίνι, συνεχίζει παρανόμως δηλαδή τις δραστηριότητες αυτές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και βέβαια δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι την μέρα των ελληνικών εθνικών εκλογών, ασχέτως αν δεν έγινε κάτι το σημαντικό, η Τουρκία είχε κλείσει με "Νavtex" περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, για να κάνει ασκήσεις» σημειώνει ο κ. Κουσκουβέλης.

Αναφερθείς στα ζητήματα που κατά την άποψή του θα κληθεί να αντιμετωπίσει μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων της η ηγεσία των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών κι Άμυνας, ο κ. Κουσκουβέλης εστίασε στο διπλωματικό και πολιτικό οπλοστάσιο που διαθέτει η χώρα μας.

«Όπως θα έλεγα εκ νέου, πρώτον μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η επιθετική παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και με άλλα μέσα στο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ από 'κει και πέρα μπορεί ακόμη να γίνει και μια προετοιμασία με άλλους τρόπους, ώστε να αντιληφθεί με όρους ισχύος η Τουρκία ότι δεν είναι μόνη της σε εκείνη την περιοχή ή ότι η Κύπρος δεν είναι αφημένη στην τύχη της, σε ό,τι αφορά εμάς βέβαια» προσθέτει ο κοσμήτορας.

Ο ίδιος τονίζει: «Ως κάποιος ο οποίος επιστημονικά παρακολουθεί τις εξελίξεις και γνωρίζοντας το διεθνές γίγνεσθαι θεωρώ ότι δεν έχουμε εξαντλήσει τη διπλωματική μας φαρέτρα. Νομίζω ότι πάντα υπάρχουν μέσα και ότι η διπλωματική μας φαρέτρα είναι γεμάτη ή δεν έχει εξαντληθεί και θα μπορούσαμε κάποια πράγματα τα πράγματα να ενεργοποιήσουμε ώστε να γίνει αντιληπτό ότι είμαστε ότι είμαστε παρόντες».

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Κουσκουβέλης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο ρόλος της είναι σημαντικός. «Η πρόσφατη ανακοίνωση από την κα. Μογκερίνι είναι ένα ακόμη σήμα, που στέλνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, υπενθυμίζοντας την απόφαση της 24η Ιουνίου, αυτό είναι καλό, πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες» τόνισε.

«Οι νέοι αρμόδιοι όπως ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών που θα είναι αρμόδιος για αυτά τα θύματα ή η νέα Επίτροπος και το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να πάρει τις ίδιες θέσεις έναντι της Τουρκίας, υπάρχουν όμως κι άλλοι διεθνείς οργανισμοί στους οποίους κατά την άποψή μου έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό - να γνωρίζω τον προβληματισμό που υπάρχει την Κυπριακή δημοκρατία - να είχαμε ενεργοποιήσει και η Κυπριακή δημοκρατία αλλά και εμείς, τουτέστιν τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών σε επίπεδο πλέον Συμβουλίου Ασφαλείας» καταλήγει ο κοσμήτορας της Σχολής ΚΑΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος της «Επώνυμης Έδρας ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές "Θουκυδίδης"».