Βορίδης: Η αγροτική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα προς όφελος των Ελλήνων αγροτών

Βορίδης: Η αγροτική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα προς όφελος των Ελλήνων αγροτών

Τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποδέχθηκε ο Σταύρος Αραχωβίτης

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, η τελετή Παράδοσης – Παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον νέο Υπουργό, Μάκη Βορίδη και τους νέους Υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα και Φωτεινή Αραμπατζή, υποδέχτηκε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Οι κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου ενημέρωσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη νέα ηγεσία για ζητήματα του Υπουργείου και έκαναν σαφές ότι θα σταθούν στο πλευρό της νέας ηγεσίας για ό,τι χρειαστεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στην αίθουσα συσκέψεων του ΥΠΑΑΤ , στη διάρκεια της οποίας χαιρετισμούς απεύθυναν τόσο οι απερχόμενοι όσο και οι νέοι, υπουργός και υφυπουργοί.

Ο κ. Μάκης Βορίδης ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου κάνοντας σαφές ότι όλοι έχουν συναίσθηση της μεγάλης πολιτικής αλλαγής η οποία έχει συντελεστεί. Παράλληλα έκανε σαφές ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η αγροτική ανάπτυξη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όφελος της ανάπτυξης και των Ελλήνων αγροτών.

Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε: «Να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία βεβαίως τον κύριο Υπουργό, τους κυρίους Υφυπουργούς τους κυρίους Γραμματείς για την ενημέρωση και βεβαίως όλους εσάς εδώ. Έχει συντελεστεί μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, της οποίας έχουμε όλοι συναίσθηση. Και αυτό σε μια χρονική στιγμή που ουσιαστικά το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να μεγεθύνουμε την οικονομία, να γυρίσουμε στην ανάπτυξη, να επιταχύνουμε τους αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η αγροτική ανάπτυξη για τη χώρα μας είναι επίσης κεντρική. Και άρα όλη αυτή η προσπάθεια εντάσσεται μέσα στη συνολική προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση. Ξέρουμε που έχουμε έρθει, ξέρουμε τις δυσκολίες, τις προκλήσεις τις οποίες αναλαμβάνουμε και το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Αυτό είναι στοίχημα για τον ελληνικό λαό, για τους Έλληνες αγρότες, για όλους μας, για την πατρίδα. Ορισμένοι θα μου θέσουν φαντάζομαι ένα ερώτημα που μου κάνουν όταν πηγαίνω σε διάφορα υπουργεία. Τι δουλειά έχει ένας δικηγόρος στο Υποδομών, στο Υγείας, στο Αγροτικής Ανάπτυξης; Λοιπόν, εδώ η απάντηση είναι η εξής: Θα σας πω μια ιστορία την οποία δεν τη ξέρετε. Η πρώτη μου δουλειά όταν ήμουν φοιτητής Νομικής ήταν όταν δούλεψα στην εταιρεία του πατέρα μου μια μικρομεσαία επιχείρηση η οποία είχε εμπορία γεωργικών μηχανημάτων. Άρα εκείνο το οποίο έκανα ήταν ότι, επισκεπτόμουν διαφόρους γεωπόνους και διάφορες μικρότερες επιχειρήσεις, να προωθήσω τα μηχανήματα του πατέρα μου τα οποία πηγαίνανε τελικώς σε γεωργούς, μηχανήματα που ιδίως ήταν μικρές ψεκαστήρες. Αυτούς εμπορευόταν ο πατέρας μου και το έκανα κι εγώ. Άρα αν θέλετε ιστορικά το σκέφτομαι πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά. Ότι ξεκινάς από κάπου και βρίσκεσαι τώρα στο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από μια μακρά διαδρομή βεβαίως στα δικαστήρια.

Την εντολή την οποία μου έχει αναθέσει ως πολιτική προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι να διαπραγματευτούμε με αποτελεσματικό και επαρκή τρόπο την Κοινή Αγροτική Πολιτική προς όφελος και συμφέρον των Ελλήνων αγροτών. Αυτή είναι η πολιτική προτεραιότητα, η κατεύθυνση που μου έδωσε όταν μου έδωσε την εντολή να αναλάβω το συγκεκριμένο υπουργείο. Οι καλοί συνάδελφοί μου έχουν μεγάλη γνώση και εμπειρία των θεμάτων και επομένως είναι σαφές ότι θα στηριχτώ επάνω τους σε πολύ μεγάλο βαθμό για τα όσα πρέπει να κάνουμε. Μας ενδιαφέρει και για αυτό το λέω αυτό ότι για αυτό το άμεσο χρονικό διάστημα μα ενδιαφέρει η ομαλή μετάβαση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η παράδοση των Υπουργείων διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Επί τρεις μήνες δηλαδή υπάρχει ενημέρωση από την απερχόμενη στη νέα διοίκηση. Εμείς εδώ το κάνουμε λίγο πιο γρήγορα και πιο απότομα δι’ αυτό και παρακαλώ αφενός να είστε στη διάθεση μας και βεβαίως και οι κύριοι Γενικοί Γραμματείς αλλά είναι σαφές ότι την έννοια της συλλογικής μνήμης της διοικήσεως στην ελληνική δημόσια διοίκηση την κρατούν οι υπηρεσίες. Άρα να ξέρετε ότι θα στηριχτούμε στις υπηρεσίες, δηλαδή στους υπαλλήλους, δηλαδή σε εσάς που είστε σήμερα εδώ, προκειμένου να ενημερωθούμε και να προχωρήσουμε την ατζέντα του Υπουργείου και να θέσουμε τις κατευθύνσεις που θα υπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια στη βάση της καθαρής εντολής που έχει λάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να ξέρετε και το απευθύνω τώρα στους υπαλλήλους ότι σας αντιμετωπίζω πάντοτε σε όλα τα Υπουργεία ως στενούς, πολύ στενούς συνεργάτες απροκατάληπτα και αμερόληπτα χωρίς την παραμικρή διάκριση. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να δουλέψουμε με το Υπουργείο, να δουλέψουμε με τους ανθρώπους, να δουλέψουμε με τους υπαλλήλους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ξεκινάμε μια προσπάθεια, προχωράμε όλοι μαζί για το συμφέρον της χώρας και του τόπου. Ευχαριστώ να είστε καλά».

Καλωσορίζοντας τους κ.κ. Βορίδη. Σκρέκα και Αραμπατζή, ο απερχόμενος Υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, τους ευχήθηκε να έχουν μια γόνιμη και εποικοδομητική θητεία προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει πάρα πολλά αντικείμενα, (τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία) και εμπλοκή με πολλά υπουργεία. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα συνεργασίας με τους αγρότες για το καλό όλων.

Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμείς, το γνωρίζουν όλοι, είχαμε ανοιχτές τις πόρτες του υπουργείου, ανοιχτά τηλέφωνα για τους αγρότες και προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις όπου υπήρχαν ζητήματα.

Τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο είναι πολλά και το πρώτο μεγάλο πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή. Την τελευταία δεκαετία είτε με τη μορφή ξηρασίας, είτε έντονων βροχοπτώσεων είτε ακραίων καιρικών φαινομένων, που έχουν γίνει πλέον συνηθισμένα, η κλιματική Αλλαγή εκδηλώνεται και επηρεάζει πρώτα το εισόδημα του αγρότη.

Ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ είναι παλιός, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να κάνουμε έναν σύγχρονο κανονισμό και στους σχεδιασμούς μας ήταν και η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής αποζημιώσεων.

Τρέχουν κι άλλα ζητήματα όπως είναι η νέα ΚΑΠ, της περιόδου 2021-2027, με πιθανότερη ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2022, με βασικό το ζήτημα της χρηματοδότησης. Από το 2000 υπάρχει μείωση, αλλά οι πιέσεις λόγω του BrExit είναι ακόμα μεγαλύτερες. Χρειάζονται συμμαχίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να αποτραπεί αυτή η τάση. Φαντάζομαι ότι θα δουλέψετε κι εσείς έτσι, για την αναζήτηση συμμαχιών, ώστε να δούμε τα πράγματα με την οπτική που είναι εθνικά συμφέρουσα, της ενίσχυσης της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, αυτό είναι που έχει ανάγκη στήριξης και να φύγουμε από τη λογική της εξωτερικής σύγκλισης.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, λόγω των μικρών εκμεταλλεύσεων, είναι η ανάγκη στήριξης των μικρών και μεσαίων συνεργατικών σχημάτων. Δουλέψαμε δίνοντας άμεσα και έμμεσα κίνητρα στους συνεταιρισμούς και στους συνεταιρισμένους αγρότες, προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας έχουμε πρόβλημα με την τιμή του γάλακτος. Η αυστηροποίηση των ελέγχων έφερε το πρώτο αποτέλεσμα με το πρώτο λουκέτο σε γαλακτοβιομηχανία που παρανόμησε.

Όλο το αρχείο είναι στο πρωτόκολλο και στη διάθεσή σας. Λάβατε πριν από λίγο ενημέρωση από μένα και από τους προέδρους όλων των οργανισμών.

Θέλω από εδώ να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και τους υπαλλήλους του υπουργείου, γιατί χωρίς τη συνεργασία τους και την όσμωσή τους δεν θα είχαμε φτάσει εδώ να παραδίδουμε ένα καλύτερο υπουργείο».

Παρακαλούμε περιμένετε ...