«Κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε η Κρήτη

«Κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε η Κρήτη

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επικράτησε και στους τέσσερις νομούς του νησιού

Η ΝΔ κυριάρχησε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου κερδίζοντας τις 49 από τις 59 εκλογικές Περιφέρειες της χώρας, ωστόσο η Κρήτη παρέμεινε προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Ακόμη και στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη, τα Χανιά, το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 37,35%, ωστόσο λόγω του εκλογικού νόμου εξέλεξε μόλις έναν από τους τέσσερις βουλευτές. Την μοναδική έδρα του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ο μέχρι χθες αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ενώ εκτός Βουλής μένει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Η ΝΔ αν και δεύτερο κόμμα με 34,05%, κατέλαβε τις υπόλοιπες τρεις έδρες. Πρώτη και με διαφορά απ' όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη. Ακόμη εξελέγησαν οι κ.κ. Μανούσος-Κωνσταντίνος Βολουδάκης και Βασίλειος Διγαλάκης.

Στον μεγαλύτερο νομό του νησιού, το Ηράκλειο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 43,22% εκλέγοντας τρεις βουλευτές, τους Χαράλαμπο Μαμουλάκη, Σωκράτη Βαρδάκη και Νικόλαο Ηγουμενίδη, ενώ εκτός Βουλής έμειναν ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Η ΝΔ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με 30,14% και εξέλεξε δύο βουλευτές, τον Λευτέρη Αυγενάκη και τον Μάξιμο Σενετάκη. Στο Ηράκλειο εξελέγη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το κόμμα της οποίας έλαβε 11,38%. Αλλά και ο Γιάννης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25, εξελέγη στο Ηράκλειο, με το κόμμα του να λαμβάνει 4,03%. Την όγδοη έδρα του νομού κατέλαβε το ΚΚΕ με 3,57% και τον Εμμανουήλ Συντυχάκη.

Πρώτο κόμμα αλλά με απειροελάχιστη διαφορά αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στους δύο μικρότερους νομούς του νησιού, Ρέθυμνο και Λασήθι. Στο Ρέθυμνο έλαβε 36,99% και εξέλεξε τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ενώ η ΝΔ έλαβε το 36,55% και εξέλεξε τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Στο Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 34,57% και εξέλεξε τον Εμμανουήλ Θραψανιώτη, ενώ η ΝΔ έλαβε το 34,32% και εξέλεξε τον Ιωάννη Πλακιωτάκη.