Η «ψαλίδα» ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ πέντε μέρες πριν τις εθνικές εκλογές 2019

Η «ψαλίδα» ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ πέντε μέρες πριν τις εθνικές εκλογές 2019

Το αποτέλεσμα που δείχνουν «κρυφές» και φανερές δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με αναλυτές

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας με σημαντική διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και, μάλιστα, τάση περαιτέρω διεύρυνσης της ψαλίδας των ευρωεκλογών, φαίνεται πως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, δημοσιευμένων και «κρυφών», εκείνων δηλαδή που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα και επεξεργάζονται.

Η τάση αυτή, με βάση τα ευρήματα των μετρήσεων αλλά και με την επεξεργασία επιμέρους στοιχείων, δεν δείχνει αναστρέψιμη, «κλειδώνοντας» και την αυτοδυναμία της ΝΔ, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές που μιλούν στα «Νέα». Στις ευρωεκλογές η «ψαλίδα» υπέρ της ΝΔ κινήθηκε στις 9,4 μονάδες και -πέντε μέρες πριν τις κάλπες- καταγράφεται στα ίδια επίπεδα η πρόθεση ψήφου, χωρίς δηλαδή αναγωγές επί των έγκυρων ψηφοδελτίων ή την εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι.

Στη χθεσινή πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό του in.gr, στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται προβάδισμα της ΝΔ με διαφορά 9,2 μονάδων. Στην παράσταση νίκης, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες προεξοφλούν την ευρεία νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη τονίζει πως πρόκειται για παγίωση της διαφοράς της ΝΔ που είναι δύσκολο να αλλάξει. «Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές και φαίνεται να εμμένουν στην άποψή τους, αν κρίνουμε από την πρόθεση ψήφου που διατυπώθηκε στην έρευνα. Η τάση που διαμορφώθηκε στις 26 Μαΐου και αναδεικνύει πρώτη τη ΝΔ, με σαφέστατη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο Κίνημα Αλλαγής, δεν φαίνεται να αλλάζει, αν και η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι ο παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα», δηλώνει στα «Νέα».

Τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και οι δημοσκοπήσεις σταθερά επιβεβαιώνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί τη νίκη της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αυτοδύναμο πρωθυπουργό, σημειώνει ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας στην Precise Strategy, Γρηγόρης Τσιμογιάννης. «Πρόκειται για μη αναστρέψιμη τάση», αναφέρει.