Σφοδρή αντιπαράθεση στον «αέρα» Βούτση-Μπακογιάννη για την επιστολή Καραμανλή

Σφοδρή αντιπαράθεση στον «αέρα» Βούτση-Μπακογιάννη για την επιστολή Καραμανλή

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open

Το θέμα της επιστολής Καραμανλή το 2005 στον Τζορτζ Μπους και ο χρόνος που αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα αποτέλεσε πεδίο οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Νίκο Βούτση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ντόρα Μπακογιάννη από την Νέα Δημοκρατία κατά την κοινή τους συνέντευξή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατηγόρησε την ΝΔ για υποκριτική στάση στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Συμπεριφερθήκατε υποκριτικά στο θέμα, δεν κάνατε καμία συζήτηση για το Σύνταγμα. Η θέση της κ. Μπακογιάννη, δεν έχει καμία σχέση με την άποψη του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά και την πίεση που αφήσατε να ασκηθεί στην κυβέρνηση για να διχαστεί ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Βούτσης.

Σχετικώς με την επιστολή Καραμανλή, ο κ. Βούτσης τόνισε πως σε αυτή δεν έμπαινε καν στην συζήτηση η ταυτότητα, η εθνότητα και γλώσσα ενώ η επιστολή αυτή πυροδότησε μια μεγάλη δυσκολία στην διαπραγμάτευση αφού κ. Ζάεφ την ανέσυρε συνεχώς.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κώστα Καραμανλή γιατί ήταν αντιπαράθεση με όλο το κόμμα της ΝΔ, ωστόσο τώρα που ο Καραμανλής βγήκε δημόσια και είπε ότι είναι μια λάθος συμφωνία η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σωστό καθένας να πάρει τις ευθύνες του. «Με την Νέα Δημοκρατία είναι η αντιπαράθεση αυτή όχι με τον Κώστα Καραμανλή» τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως η επιστολή αυτή είναι γνωστή, «την ήξεραν άπαντες» και ήταν μια δημοσιευμένη επιστολή, ενώ επί της ουσίας της υπόθεσης είπε ότι λογική της επιστολής Καραμανλή εκείνη την εποχή ήταν να συναινέσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κι αυτό έκανε. «Η επιστολή μιλά για βάση συζήτησης και όλοι ξέρουμε ότι τα διπλωματικά κείμενα έχουν την σημασία τους», είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Εγώ έκανα την διαπραγμάτευση και παρ' όλη την επιμέλεια του κ. Κοτζιά να μου βρει κάτι, τελικά αυτό που βρήκε είναι την περίφημη συζήτηση Γκρουέφσκι-Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, όπου ο Αμερικανός πρέσβης λέει ότι ο Γκρουέφσκι είπε πως η Μπακογιάννη δεν του δίνει εθνότητα και γλώσσα. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes ήταν η θέση της Ελλάδος και δεν το έκρυψα ποτέ» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ο λόγος που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα μια «δημοσιευμένη - γνωστή επιστολή» είναι γιατί μέχρι τέλους προσπαθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παπαγαλάκια του να πει στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει μια υπόγεια συμφωνία με τον Καραμανλή, όταν όμως ο Καραμανλής έπεσε στη μάχη και εκ των πραγμάτων διέψευσε όλα αυτά, εκνευρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε να βγάλει «ένα ξαναζεσταμένο φαγητό» στην επικαιρότητα.

Εξάλλου, ο Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο ενώ επισήμανε ότι οι εθνικές είναι άλλες εκλογές και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «θέση της κοινής λογικής» την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ισχυρή εντολή στην ΝΔ.