Tσίπρας: Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας για τις ευρωεκλογές. Λάβαμε όμως το μήνυμα

Tσίπρας: Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας για τις ευρωεκλογές. Λάβαμε όμως το μήνυμα

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά την προκήρυξη των εκλογών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μίλησε απόψε στον κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου.

«Δεν πας σε καμία μάχη για να χάσεις. Πράγματι είχαμε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει τους τελευταίους μήνες που κυβερνούσαμε χωρίς τα χέρια δεμένα στην πλάτη.

Δεν είχαμε εκτιμήσει το βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφραζόταν στο κυβερνών κόμμα. Πέσαμε έξω. Η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα ήταν ότι βγήκα το ίδιο βράδυ και ανακοίνωσα ότι θα πάμε άμεσα σε εκλογές. Εμείς το πράξαμε αυτό γιατί σεβαστήκαμε τη λαϊκή ετυμηγορία.

Θέλαμε να θέσουμε το ακριβές διακύβευμα για την επόμενη τετραετία. Ποιοι θα μας κυβερνήσουν την επόμενη τετραετία και με ποιο πρόγραμμα. Αν θα είναι μία πορεία συνολικής εξόδου από την κρίση ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα. Αυτό είναι το κρίσιμο δίλημμα που καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός.

Δεν επιχειρηματολογούμε με βάση το φόβο αλλά με βάση τη λογική. Θέλουμε να κάνουμε μία σύγκριση προγραμμάτων και σχεδίων στην προεκλογική περίοδο. Αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Η μία παρουσιάζεται σαν οδοστρωτήρας στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων και μία που θεωρεί προϋπόθεση της ανάπτυξης, να έχουν δικαιώματα οι εργαζόμενοι και απολαβές.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που καλείται να ψηφίσει ο ελληνικός λαός θα εφαρμοστεί, δεν είναι πλέον υπό την αίρεση της τρόικας.

Έβαλε πλάτη η μεσαία τάξη και ήρθε η στιγμή να δρέψει τα οφέλη».

«Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο και ρεαλιστικό»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προχώρησε στη σύγκριση των δύο προγραμμάτων (του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ).

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε κατ αρχήν στα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της πλειοψηφίας που ανακοίνωσε πριν τις ευρωεκλογές λέγοντας ότι είναι σχεδιασμένα και κοστολογημένα. «Τα ανακοινώσαμε όταν επιτέλους είχαμε την δυνατότητα και θα τα υλοποιήσουμε χωρίς να διαλύσουμε τους πιο αδύνατους. Οι αντίπαλοι μας λένε ότι έχουν την δυνατότητα να δώσουν γενναίες φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα ήταν καλό αν γινόταν δίχως περικοπές στα πιο χαμηλά και μεσαία στρώματα. Αυτά που προβάλλουν ως μεγάλες φοροελαφρύνσεις είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και οι περικοπές που θα γίνουν στις δαπάνες σε μισθούς συντάξεις, σε στήριξη της παιδείας και του κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε ότι είχε προειδοποιήσει ότι αν στις ευρωεκλογές το πρόγραμμα ελαφρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού τότε θα άνοιγε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όπως και έγινε. Αυτές οι αιτιάσεις σημείωσε ακούγονται και από κύκλους εντός Ελλάδας, όπως ο διοικητής της Τράπεζας που συνηθίζει να βγαίνει σαν λαγός και να κάνει προβλέψεις μπακαλικής. Είναι δυνατόν να κάνει προβλέψεις του πλεονάσματος; Είχε πει ότι θα έπρεπε να πάει η χώρα σε γραμμή στήριξης και το είχε επιχειρηματολογήσει ως αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Βλέπουμε από τη μία τον κ. Στουρνάρα, από την άλλη ορισμένους κύκλους στην ΕΕ. Όταν ανακοινώσαμε τα μέτρα στο Ζάππειο δεν υπήρξε αντίδραση εκτός από τον κ. Βέμπερ που είπε ότι είναι λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών. Όχι είναι του ελληνικού λαού. Και στην συνέχεια ο κ. Ρέγκλινγκ που επίσης ανήκει σε συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια αλλά αυτά που είπε δεν έχουν βάση.

Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα».

Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 στις απολύσεις - προσλήψεις ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1 .

«Ζητάμε συγνώμη για τις μετατάξεις»

«Δεν πρόκειται για διορισμούς. Ήταν λάθος αυτό που έγινε με τις μετατάξεις, δεν το γνώριζα. Στη Βουλή υπάρχει μία κατεστημένη νοοτροπία. Χρωστάμε μία συγνώμη σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν γίνεται να μπαίνουμε και εμείς σε αυτό το αλισβερίσι και για αυτό ζήτησα να ανακληθούν όλες οι μετατάξεις και προς τιμή της, υπήρξε η συγκεκριμένη αντίδραση της κας. Χριστοδουλοπούλου.

Κατανοώ όλους τους βουλευτές που έχουν την ανάγκη να βοηθήσουν κοινωνικές ομάδες. Ήταν εκτός σχεδιασμού να πάμε σε εκλογές τώρα, ήταν μία δημοκρατική ευαισθησία. Ήταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες που θα έμεναν στη μέση και θα δημιουργούσαν μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα αν έμεναν στη μέση. Για αυτό δεν έγινε καμία τροπολογιά βουλευτή δεκτή».

Υπόθεση Novartis

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη Δικαιοσύνη αλλά να κάνω δύο σχόλια θεσμικού χαρακτήρα για την υπόθεση Novartis, που δεν τιμά το πολιτικό σύστημα. Ένα διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Κάναμε αυτό που απαιτούσε ο θεσμικός μας ρόλος στη Βουλή. Δώσαμε την υπόθεση πίσω στη Δικαιοσύνη για να την ερευνήσει. Εκ των πραγμάτων υπάρχει μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό δίνει την εικόνα ομηρίας ή συγκάλυψης.

Αναφορικά με την επιστολή του κ. Αγγελή, λέει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο υπαρκτό σκάνδαλο και κάνει εκτιμήσεις για το πώς θα έπρεπε να είναι ορθότερη η διαδικασία για τη Δικαιοσύνη. Θα πρέπει να κάνουμε μεν την κριτική μας στη Δικαιοσύνη αλλά και να της δείξουμε εμπιστοσύνη να λειτουργεί απερίσπαστα.

Μου κάνει τεράστια εντύπωση που κανείς όσων γράφουν για ένα ψευδώνυμο (σ.σ. Ρασπούτιν) και αναφέρονται σε υπουργό της κυβέρνησης, δεν έχει το σθένος και τα κότσια να βγει και να πει ποιος είναι αυτός. Εγώ ποτέ δεν μιλώ με ψευδώνυμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κ. Βαρουφάκη αλλά και στην εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

«Είμαι της λογικής να αφήσουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν αν και δεν έχουν όλα τα λουλούδια την ίδια μυρωδιά. Δεν θα μπω στη λογική της χαμένης ψήφου, όπως ο κ. Γ. Βαρουφάκης, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το να βγαίνει ένα κόμμα της Αριστεράς ότι είναι χαμένη ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ, "σηκώνω τα χέρια ψηλά"».

«Είναι εφικτό να αντιστρέψουμε το αποτέλεσμα»

«Είναι μία δύσκολη συνθήκη και έχω πλήρη επίγνωση αυτού. Η δημοκρατική μου ευαισθησία με ώθησε σε αυτήν την επιλογή. Εκτιμώ ότι είναι τελείως διαφορετική η κάλπη. Με βάση τους αριθμούς, είναι εφικτό.

Η διαφορά μας είναι 500.000 ψήφοι. Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη διαφορά χωρίς αλαζονεία. Να πείσουμε τους πολίτες που μας γύρισαν την πλάτη. Να τους εξηγήσουμε το δικό μας σχέδιο και αυτό του «οδοστρωτήρα» που θα σαρώσει κεκτημένα και κατακτήσεις.

Έχω μάθει να δίνω κρίσιμες μάχες και να τις κερδίζω. Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτα. Δεν γεννήθηκα σε πρωθυπουργική οικογένεια και σε πριγκιπικές καρέκλες. Έμαθα να είμαι χρήσιμος για την παράταξη και την πατρίδα μου. Η μάχη δίνεται για να κερδηθεί.

«Αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αυτό θα έχει συνέπειες»

Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μεν αλλά όχι να ανησυχούμε και να μιλάμε για θερμό επεισόδιο. Έχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο. Βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής έντασης. Υπάρχουν εξελίξεις και γεωπολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που δημιουργούν τεκτονικές κινήσεις στη στάση της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες με κρίσιμες δυνάμεις της περιοχής και στρατηγική θέση όσο τώρα. Αναδειχθήκαμε δύναμη στη Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με ένοπλες δυνάμεις σε εξαιρετικό επίπεδο και με αξιωματικούς εξαιρετικής ικανότητας. Είμαστε μία χώρα ειρήνης, συνεργασίας και διαλόγου. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν που θα απειλήσει τα δικαιώματά μας.

Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι σοβαρή παραβίαση και είδατε την απόλυτη στήριξη όλων των εταίρων στην κυπριακή δημοκρατία. Αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αυτό θα έχει συνέπειες. Αυτό είναι το μήνυμά στη γειτονική χώρα».

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα: