Αχτσιόγλου: Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού – Στόχος οι νέες και ποιοτικές δουλειές

Αχτσιόγλου: Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού – Στόχος οι νέες και ποιοτικές δουλειές

Η ομιλία της Υπουργού Εργασίας στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Κατά τη παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε «νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς» ενώ τόνισε πως: «η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας και είναι ίσως το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων.» είπε και πρόσθεσε: «Στο δικό μας σχέδιο, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η ενίσχυση του εισοδήματος και της διαπραγματευτική θέσης των εργαζομένων, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η διεύρυνση και, ταυτόχρονα, η εφαρμογή και ο σεβασμός στους χώρους δουλειάς των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν ταυτόχρονα αναπτυξιακό μοχλό αλλά και παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης.»

Αναφερόμενη στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας,η κ. Αχτσιόγλου είπε: «Στο αντίπαλο σχέδιο βρίσκεται το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, η αντίληψη που κυριάρχησε στην πιο ακραία της μορφή την περίοδο 2010-2014 και η οποία θεωρεί ότι η συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων τονώνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μια αντίληψη που αποδείχθηκε όχι μόνο κοινωνικά ολέθρια αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Μια πολιτική επιλογή που οδήγησε κυριολεκτικά στην κατάρρευση της αγοράς εργασίας την περίοδο 2010-2014.»

Αναφορά και στο τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, έκανε η κ. Αχτσιόγλου: «Τι παραλάβαμε στις αρχές του 2015, παραλάβαμε μια αγορά εργασίας στην οποία:

- Η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 26% και η ανεργία των νέων στο 60%, καθώς την περίοδο 2010 – 2014 είχαν χαθεί 1.000.000 θέσεις εργασίας.

- Ο κατώτατος μισθός από το 2012 είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη θέσπιση του «υποκατώτατου μισθού».

- Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί, οδηγώντας σε γενικευμένη συρρίκνωση των μισθών.

- Η αδήλωτη εργασία βρισκόταν στο 20%.

- Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας ήταν εξ ολοκλήρου απορρυθμισμένο και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαλυμένο και υποστελεχωμένο.

Παραλάβαμε, λοιπόν, μια εκρηκτική κατάσταση και ήταν απολύτως ενδεικτική για τον χαρακτήρα των πολιτικών που είχαν προηγηθεί της δικής μας διακυβέρνησης αλλά και του αποτελέσματος αυτών των πολιτικών.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα που σας περιέγραψα. Πετύχαμε σημαντικά πράγματα, χωρίς αμφιβολία όμως φτάσαμε μέχρι τη μέση της διαδρομής, γιατί τα πλήγματα που είχε υποστεί ο κόσμος της εργασίας ήταν τεράστια και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να επουλωθούν.» και πρόσθεσε: «Τι καταφέραμε από το 2015 μέχρι σήμερα αλλά και τι υλοποιούμε:

- Από το 2015 μέχρι τα τέλη του 2018 δημιουργήθηκαν 380.000 νέες θέσεις εργασίας, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά 8 μονάδες και την ανεργία των νέων κατά 13 μονάδες. Υλοποιούμε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. € για 240.000 ανέργους και στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

- Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και για τους νέους κατά 27%, καταργώντας τον ντροπιαστικό «υποκατώτατο μισθό».

- Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επεκτείναμε ήδη 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν πάνω από 215.000 εργαζόμενους.

- Μειώσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων, αλλά και της δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εφαρμόζουμε μέτρα για την περαιτέρω μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας.»

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως: «Οφείλουμε να αποτρέψουμε το σχέδιο που μας γυρνάει σε μια χρεωκοπημένη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση της 7ήμερης εργασίας που ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε καθαρά και μετά υποστήριζε ότι δήθεν όλοι οι άλλοι κάτι δεν καταλάβαμε.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας από ένα κόμμα που έχει χαρακτηρίσει ανοιχτά το 8ωρο ξεπερασμένο.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων, που η ΝΔ θεωρεί πελατειακό και την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας, που η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και αποτρέπει τους νέους ανέργους από την αναζήτηση δουλειάς.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα είχαν ως αποτέλεσμα – όπως εξάλλου έχουμε γνωρίσει- την υπερίσχυση των ατομικών συμβάσεων με χαμηλότερους μισθούς και επιδεινωμένους όρους εργασίας.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε την πλήρη ανατροπή των νόμων προστασίας των εργαζομένων που θεσπίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια (όπως η προστασία από την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες).

Οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας.

Οφείλουμε να αποτρέψουμε την καθήλωση των μισθών, την οποία επιτάσσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα που λέει ότι η αύξηση των αμοιβών αποτελεί αντιαναπτυξιακό μέτρο.»

Ως στόχο, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως είναι οι νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς ενώ σχεδιάζουν: «Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.

Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας εντός τετραετίας με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, ώστε στο τέλος της τετραετίας το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μείωση της ανεργίας των γυναικών στο 10% εντός τετραετίας.

Εφαρμογή κινήτρων για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας.

Ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, ώστε να μην υπάρχει ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας.

Νέες διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 και επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους από το 2022.

Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα, με αυξημένες απολαβές αντίστοιχες των προσόντων των εργαζομένων.

Με αυτό το συνεκτικό πλαίσιο στόχων θα συνεχίσουμε την πορεία ανάταξης της εργασίας στη χώρα μας. Αυτό το σχέδιο καταθέτουμε στον ελληνικό λαό ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Και τα πεπραγμένα μας, αν και δεν επαρκούν για να επουλώσουν πλήρως τις πληγές της κρίσης, αποτελούν ήδη ένα σαφές δείγμα γραφής, το εχέγγυο της αξιοπιστίας του προγράμματός μας, της τήρησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουμε απέναντι στην κοινωνία.»

Τέλος η κ. Αχτσιόγλου κατέληξε: «Ό,τι δεσμευόμαστε να κάνουμε, ζητώντας τη στήριξη του ελληνικού λαού, δεν είναι τίποτα άλλο από το χρέος μας απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Με πλήρη συναίσθηση αυτού του χρέους και της ευθύνης μας, καταθέτουμε τις προγραμματικές θέσεις μας στην κρίση των πολιτών την οποία εμπιστευόμαστε απόλυτα.

Διότι τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.»

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος