Η τηλεοπτική «μονομαχία» Μπακογιάννη-Ηλιόπουλου πριν τις εκλογές της Κυριακής

Η τηλεοπτική «μονομαχία» Μπακογιάννη-Ηλιόπουλου πριν τις εκλογές της Κυριακής

Οι θέσεις των δύο υποψηφίων για τα καίρια ζητήματα της πρωτεύουσας

Πραγματοποιήθηκε απόψε το τηλεοπτικό debate των δύο υποψηφίων για τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής στο Δήμο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και Νάσου Ηλιόπουλου, στην ΕΡΤ.

Οι δύο «μονομάχοι» κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες ενώ στο τέλος είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον συνυποψήφιό τους, από μία ερώτηση ελεύθερου περιεχομένου.

Αρχικά ερωτήθηκαν για το ποιο ήταν το «άγχος» τους, το βράδυ των εκλογών. Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι τον ενδιέφερε πώς θα πάει η παράταξή του ενώ δήλωσε ότι το ποσοστό ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε πως αυτό που ήταν προτεραιότητα για εκείνον ήταν η μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής ενώ τον προβλημάτισε και η χαμηλή συμμετοχή.

Για το ζήτημα της καθαριότητας, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι απαιτείται αλλαγή μοντέλου με έμφαση στην ανακύκλωση ενώ ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για ένα αποτυχημένο μοντέλο και ένα νέο που θα έχει ως στόχο να «καθαρίσει η πόλη».

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως όλη η πόλη βιώνει ανασφάλεια, ότι χρειάζεται να φωτιστούν οι γειτονιές ενώ μίλησε και για σύμπραξη της ΕΛ.ΑΣ με τη δημοτική αστυνομία αλλά και με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε πως η ασφάλεια είναι δικαίωμα καθολικό ενώ στάθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για εμπορική δραστηριότητα.

Για το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb), ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για όρια που πρέπει να τεθούν ενώ ο κ. Μπακογιάννης ανέφερει ότι χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και ένας συνολικός σχεδιασμός.

Στο θέμα των δημοτικών τελών, συμφώνησαν και οι δύο υποψήφιοι ότι πρόκειται όχι για εισπρακτικό μέσο αλλά για αναπτυξιακό εργαλείο. Σχετικά με το θέμα της διακυβέρνησης με απλή αναλογική, ο κ. Μπακογιάννης εμφανίστηκε πρόθυμος για συνεργασίας με τις δημοκρατικές δυνάμεις ενώ ο κ. Ηλιόπουλος τη χαρακτήρισε ως «ευκαιρεία» για την πόλη.

Αναφορικά με την καθαριότητα και το ζήτημα του πρασίνου, συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο Δήμο. Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για μικρά πάρκα και για ένα συνολικό master plan για χώρους όπως το Πεδίον του Άρεως, τον λόφο Στρέφη, Σκουζέ και Φιλοπάππου ενώ ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν εγκαταλελειμένοι χώροι.

Μιλώντας για την προσβασιμότητα, στάθηκαν στο δικαίωμα των πολιτών να κινούνται ελεύθερα ενώ για το θέμα του πολιτισμού, ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για τη δυνατότητα πρόσβασης σε παραστάσεις ανοιχτές σε πλατείες της πόλης ενώ ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για μία «επίθεση πολιτισμού» με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.

Δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις των δύο «μονομάχων»:

Τέλος, στο «χαλαρό» κομμάτι του debate, ο Νάσος Ηλιόπουλος ρώτησε τον Κώστα Μπακογιάννη αν θα πάει σε κάποια συναυλία το καλοκαίρι με τον συνυποψήφιό του, να τον καλεί να πάνε μαζί ενώ στο «τραπέζι» μπήκε και το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού.

Σύμφωνοι για να προχωρήσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού

Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι η παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» είχε ταχθεί κατά της Διπλής Ανάπλασης που αφορούσε το γήπεδο της ομάδας στην περιοχή του Βοτανικού. Ο κ. Ηλιόπουλος απάντησε, ότι η παράταξη τότε είχε προσφύγει κατά της ανέγερσης εμπορικού κέντρου στην περιοχή και όχι κατά του γηπέδου, το οποίο ο Παναθηναϊκός «πρέπει να έχει ως ομάδα της πόλης».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον «ελεύθερο διάλογο» των δύο υποψηφίων: