Συμπληρώθηκαν 44 ώρες από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και ακόμα δεν υπάρχει ενσωμάτωση στο 100%

Συμπληρώθηκαν 44 ώρες από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και ακόμα δεν υπάρχει ενσωμάτωση στο 100%

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών

Καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση των τελικών αποτελεσμάτων τόσο των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών παρατηρούνται έως και τώρα, σχεδόν 44 ώρες μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Περί τις 14:30 ώρα έχει ενσωματωθεί το 95,48% των εκλογικών τμημάτων, στις περιφερειακές εκλογές έχει ενσωματωθεί κατά μέσο όρο το 97,52%, ενώ σε ό,τι αφορά στους δήμους στη συντριπτική πλειονότητά τους έχουν ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για μεγάλους δήμους όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος εκ των Ζέρβα και Ορφανού θα είναι αντίπαλος του Ταχιάου στον β΄ γύρο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, όλα τα αποτελέσματα έχουν παραδοθεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους στις περιφέρειες. Αποδίδουν τα όποια προβλήματα στο ότι ορισμένες περιφέρειες καθυστερούν να στείλουν τα αποτελέσματα στο υπουργείο. Από εκεί και πέρα, ό,τι αποτέλεσμα φτάνει στο ΥΠΕΣ περνάει αμέσως στο σύστημα (www.ypes.gr/ekloges) και ενσωματώνεται, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί πως την Κυριακή των εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας.

Ο υπουργός είπε ότι εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν στις κάλπες συμμετέχοντας «στην πιο σύνθετη και απαιτητική εκλογική διαδικασία που κλήθηκε να διοργανώσει το ελληνικό κράτος», καθώς για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες και μάλιστα με σταυρό.

Σημείωσε ακόμα «φέραμε σε πέρας με άρτιο τρόπο την διαδικασία», καθώς υπήρξε συνεργασία εδώ και αρκετούς μήνες του υπουργείου Εσωτερικών με τις δικαστικές αρχές, τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για τα προβλήματα που προέκυψαν αλλά όπως διευκρίνισε ήταν σε μεμονωμένα εκλογικά τμήματα, που όπως είπε αντιμετωπίστηκαν «χάρη στις σαφείς οδηγίες που δόθηκαν και κυρίως χάρη στην ωριμότητα και την κατανόηση που επέδειξαν οι πολίτες».

«Η άριστη ανταπόκριση όλων των στελεχών μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε θέση να οργανώσει αντίστοιχες απαιτητικές διαδικασίες στο μέλλον».