Άνοιξαν οι κάλπες – Δείτε πού και πώς ψηφίζετε

Άνοιξαν οι κάλπες – Δείτε πού και πώς ψηφίζετε

Οδηγίες για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εκλογική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται στις 7:00 το απόγευμα

Άνοιξαν στις 7:00 οι κάλπες των Ευρωεκλογών και των Αυτοδιοικητικών εκλογών, με την εκλογική διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 7:00 το απόγευμα.

Συνολικά έχουν διαμορφωθεί 39.063 εκλογικά τμήματα σε όλη την Επικράτεια. Σε αυτήν την εκλογική διαδικασία ψηφίζουμε σε τρεις κάλπες και ένα εκλογικό τμήμα, σε όσους δήμους παρέμειναν ως είχαν και δεν συνενώθηκαν με άλλους με τον «Καλλικράτη» (N.3852/2010), για:

  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Περιφέρειες
  • Δήμους

Στους «Καλλικρατικούς» δήμους που συνενώθηκαν με τον N.3852/2010 (π.χ. δήμος Παπάγου-Χολαργού) κάθε εκλογέας ψηφίζει σε τέσσερις συνολικά κάλπες, σε δύο γειτονικά εκλογικά τμήματα (πχ. 123Α, 123Β), όπου θα έχουν στηθεί από δύο κάλπες για:

  • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Περιφέρειες
  • Δήμους
  • Δημοτικούς Συμβούλους του δήμου που ανήκαν πριν τον «Καλλικράτη» (π.χ. για τον δήμο Παπάγου ή για τον δήμο Χολαργού).

Στο ένα εκλογικό τμήμα θα ψηφίζει για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές Εκλογές και στο άλλο για τις Δημοτικές Εκλογές και την ανάδειξη Οργάνων Διοίκησης Τοπικών Κοινοτήτων.

Έτσι, αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα εκλογικό τμήμα με τέσσερις κάλπες. Σε κάθε εκλογικό τμήμα υπάρχει ένας δικαστικός αντιπρόσωπος, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι υπεύθυνος για την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, μόνο για τις εκλογές που διεξήχθησαν στο εκλογικό τμήμα που εποπτεύει.

Ποιοι ψηφίζουν

Δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις εκλογές έχουν όλοι πολίτες άνω των 17 ετών, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2002, εφόσον δεν έχουν στερηθεί των πολιτικών τους δικαιωμάτων με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Πού ψηφίζω

Έξω από τα σχολεία που διεξάγονται οι εκλογές, είναι ανηρτημένες καταστάσεις, όπου αναφέρονται με αλφαβητική σειρά σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζει ο καθένας, ανάλογα με τα πρώτα γράμματα του επωνύμου του. Στις εκλογές αυτές, επειδή είναι η πρώτη φορά που στήνονται τέσσερις κάλπες ταυτόχρονα, ενδέχεται κάποιοι να ψηφίζουν σε άλλο σχολείο, απ' αυτό που ψήφισαν στις εκλογές του 2015.

Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι, πριν κάποιος ξεκινήσει για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, να ενημερωθεί από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΕΔΩ) του υπουργείου Εσωτερικών, που ακριβώς ψηφίζει. Η πλατφόρμα είναι ενημερωμένη με όλες τις μεταβολές, που έχουν πραγματοποιηθεί στους εκλογικούς καταλόγους έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες, για να μάθουν πού είναι εγγεγραμμένοι, είναι να πληκτρολογήσουν το ονοματεπώνυμό τους, το πατρώνυμό τους και το έτος γέννησής τους.

Πώς ψηφίζω

Σε αυτές τις εκλογές εκτός από το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας μας, βάζουμε σταυρό στον υποψήφιο ή τους υποψηφίους της αρεσκείας μας, τόσο στις Ευρωεκλογές, όσο και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Ειδικότερα:

Ευρωεκλογές

- Ο εκλογέας μπορεί να σταυρώσει μέχρι τέσσερις (4) υποψηφίους του κόμματος που θα επιλέξει.

- Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

- Εάν βάλουμε σταυρούς και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

- Οι σταυροί πρέπει να μπαίνουν όλοι είτε από την αριστερή μεριά του ψηφοδελτίου, είτε από την δεξιά.

Περιφερειακές Εκλογές

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

- Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

- Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές Περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές

1. Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που επιλέγει.

2. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

- Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες, βάζουμε έναν (1) σταυρό προτίμησης.

- Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες, βάζουμε έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης.

Κοινοτικές Εκλογές

- Βάζουμε έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

- Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων βάζουμε έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης.

- Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων βάζουμε έναν (1) σταυρό προτίμησης.

Στον διαδραστικό χάρτη που έχει αναρτήσει το υπουργείο Εσωτερικών (ΕΔΩ), ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να πατήσει πάνω στην εκλογική περιφέρεια που ανήκει και να δει περισσότερες πληροφορίες για τη σταυροδόσια, κτλ.

Το υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε όλες τις απορίες των ψηφοφόρων σχετικά με τις εκλογές στην ιστοσελίδα psifizo2019.gr.