Τσίπρας: Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι διαρκής

Τσίπρας: Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία είναι διαρκής

«Το μόνο ανοιχτό ζήτημα προς συζήτηση με την Τουρκία είναι εκείνο της υφαλοκρηπίδας»

Στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας εισαγωγικά, κάνοντας λόγο για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτοχρόνως ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που πολλές φορές εξωτερικεύονται, όπως είπε.

Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα -τόνισε- επίσης να χτίζουμε συμμαχίες, μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ, θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.

Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει «δεν συζητώ» και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες. Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

Πάντως την ίδια στιγμή το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα ΜΟΕ, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφή στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησής του: με σταθερή σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στο υψηλότερο σημείο, θυμίζοντας ότι κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Όμως -επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας- όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Επεσήμανε ωστόσο πως παρά τον ανοιχτό δίαυλο η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην θέση της και θεωρεί πως το μόνο ανοιχτό ζήτημα προς συζήτηση με την Τουρκία είναι εκείνο της υφαλοκρηπίδας.

Αναφέρθηκε επίσης στα μόνιμα μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

«Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας,τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό». Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρωθυπουργός, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης θύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Την ανάγκη την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Ενώ απαντώντας και στη μομφή, «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, παρατηρώντας επίσης ότι ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθημε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα.

Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για «δωράκια» όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς, σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.