Νέες προκλήσεις του Ακάρ για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου

Νέες προκλήσεις του Ακάρ για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αμφισβητεί ευθέως τα 10 μίλια και τις τουρκικές παραβιάσεις

Σε ευθεία αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναερίου χώρου προχώρησε σήμερα με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την ενημέρωση Τούρκων δημοσιογράφων.

Με αφορμή τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για την επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις καταγγελίες τις Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της χώρας από τουρκικά μαχητικά, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι 6 μίλια και ο εναέριος χώρος τους 10 μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει».

Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, χρησιμοποίησε ένα ακραίο παράδειγμα για να ενισχύσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, λέγοντας: «Ένα πλοίο μας φθάνει μέχρι τα 6 μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Υπάρχει παραβίαση εναέριου χώρου, λένε. Γιατί; Επειδή 6 μίλια είναι τα χωρικά ύδατα τους και 10 μίλια ο εναέριος χώρος τους. Λένε παραβιάσατε τον εναέριο χώρο».

Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ είπε, πως η υπουργοποίηση του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Αποστολάκη, ήταν η αφορμή να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά να συζητήσει εμπράκτως για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβιάσεις. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε, ότι στην ουσία οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει πριν από χρόνια, αλλά ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος έλεγε, πως αυτά είναι πολιτικά ζητήματα και όχι στρατιωτικά, τώρα όμως που ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας, συζητούνται και τα πολιτικά.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι ο Έλληνας ομόλογός του «ξεκίνησε λέγοντας "εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παραβίαση". Τους είπαμε "ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα-ένα. Να μαζευτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε σοβαρά, τι σκεφτόμαστε και τι κάνουμε"». Πρόσθεσε δε, ότι «εκείνοι να’ ναι καλά, το αποδέχτηκαν». Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε ότι «έτυχαν θερμής υποδοχής» και ότι εάν χρειαστεί, θα παραταθούν.

Ο Ακάρ είπε ακόμη, ότι «μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθεί στο τραπέζι, όποιο πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Όλοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις του». Υποστήριξε δε, ότι «εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, της καλής γειτονίας. Κανείς δεν απειλεί, κανείς δεν επιτίθεται σε κανέναν».