Μέχρι πότε επιτρέπεται η μετάδοση πολιτικών διαφημίσεων και δημοσκοπήσεων

Μέχρι πότε επιτρέπεται η μετάδοση πολιτικών διαφημίσεων και δημοσκοπήσεων

Ολόκληρη η απόφαση για την προβολή των κομμάτων

Λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και η προεκλογική περίοδος των κομμάτων πλησιάζει στο τέλος της.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης έχει αναρτηθεί ήδη από τις 16 Μαΐου 2019 το ΦΕΚ 1698/Τεύχος Β’ – 15 Μαΐου 2019 όπου δημοσιεύεται η τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «Καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και του χρόνου προβολής, κατά την προεκλογική περίοδο, των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, οι συνδυασμοί των οποίων ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο για τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 26ης Μαΐου για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναλογούν στην Ελλάδα, από τους δημόσιους και ιδιωτικούς ενημερωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης καθώς και τους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, καθώς και των αναγκαίων λεπτομερειών για τις εμφανίσεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών και των οριζομένων εκπροσώπων των ανωτέρω πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων στα παραπάνω ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Την Απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση γίνεται αναφορά στη διαφημιστική προβολή των κομμάτων, μέχρι πότε, δηλαδή, μπορούν τα Μέσα να προβάλουν σποτ, δημοσκοπήσεις και εκπομπές προεκλογικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

6. Η ΕΡΤ Α.Ε. και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης, καθώς και οι φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου υποχρεούνται να μην μεταδίδουν ή αναμεταδίδουν οποιαδήποτε δημοσκόπηση ή αποτέλεσμα δημοσκόπησης, πανελλήνιου ή τοπικού χαρακτήρα, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν διενεργείται αυτή ή σχολιασμός αυτής, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα ζητήματα που συνδέονται με το αντικείμενο των εκλογών της παρούσας απόφασης μία (1) ημέρα πριν την διενέργεια των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα, και έως την 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας. Κατά τα λοιπά, για την διενέργεια και αναμετάδοση των δημοσκοπήσεων και εν γένει των ερευνών γνώμης στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ισχύουν οι διατάξεις του ν. 3603/2007 (Α’ 188), όπως ισχύει.

7. Κατά την διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Ελλάδα και μέχρι τις 19:00’ δεν επιτρέπεται η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων των κομμάτων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα, με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως γίνεται κατανοητό η διαφημιστική προβολή των κομμάτων σταματά την Παρασκευή 24/05/2019 τα μεσάνυχτα και διαρκεί μέχρι και τις 19:00μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και να κλείσουν οι κάλπες.

Δείτε εδώ τη ΚΥΑ της 19ης Μαΐου 2019