Έντονες πολιτικές αντιδράσεις για την επίθεση με μπογιές στη Βουλή

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις για την επίθεση με μπογιές στη Βουλή

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την ενέργεια μελών του Ρουβίκωνα

«Απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική» χαρακτήρισε την ενέργεια μελών του Ρουβίκωνα οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, να πετάξουν κόκκινη μπογιά και δύο καπνογόνα στην είσοδο του Κοινοβουλίου μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης ανέφερε, ότι στο επεισόδιο συμμετείχαν τέσσερα άτομα, τα οποία απομακρύνθηκαν άμεσα από την αστυνομία, ενώ ένας από αυτούς συνελήφθη. «Έγινε μια απαράδεκτη και άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια, από αυτές που χαρακτηρίζονται ακτιβιστικές αλλά δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται έτσι όταν στρέφονται κατά της Βουλής, με δύο καπνογόνα και δοχεία κόκκινου χρώματος από καμιά 30αριά άτομα τα οποία τα έριξαν στην είσοδο της Βουλής. Απομακρύνθηκαν μέσα σε 15 δευτερόλεπτα από τους αστυνομικούς της Βουλής που έτρεξαν αμέσως και την ενισχυμένη, λόγω προεκλογικής περιόδου, αστυνομικής φρουράς της Βουλής. Υπήρξε εμπλοκή μεταξύ των αστυνομικών της Βουλής και 4 ατόμων και συνελήφθη ένα άτομο», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε, ότι «αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στη Βουλή, ανεξαρτήτως από οποιαδήποτε εκδοχή τις καθαγιάζει, είναι αντιδημοκρατική και δεν προσφέρει τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο». «Οι ενέργειες αυτές, ιδιαίτερα μέσα σε προεκλογική περίοδο, οξύνουν απολύτως το κλίμα, ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν», κατέληξε ο κ. Βούτσης τονίζοντας ότι «προς ώρας δεν έχω κάτι να πω γιατί έκαναν αυτή την καταδρομική επιχείρηση».

Το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τους βανδαλισμούς στο Κοινοβούλιο. Τέτοιες ενέργειες είναι βαθιά αντιδημοκρατικές και ουδεμία σχέση έχουν με τους κοινωνικούς αγώνες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα με ανακοίνωσή του την επίθεση στο κτίριο της Βουλής και τονίζει, ότι «πρόκειται για μια αντιδημοκρατική ενέργεια βανδαλισμού που βρίσκει απέναντί της σύσσωμη την Αριστερά και τον δημοκρατικό κόσμο. Τέτοιες ενέργειες δεν βρίσκουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση και δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι «ο βανδαλισμός της Βουλής από τον Ρουβίκωνα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός ενός κράτους, που σε τέσσερις μέρες έχει εκλογές και αποδεικνύεται, ότι δεν μπορεί να προστατεύσει ακόμη και το κτίριο που συμβολίζει την Ελληνική Δημοκρατία», Πρόσθεσε δε, ότι «το μήνυμα της ΝΔ είναι σαφές: Οι υπαίτιοι της σημερινής ντροπής, ας γνωρίζουν από τώρα, ότι η πρωτοφανής ανομία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα με την ψήφο του ελληνικού λαού».

Για μια «χούφτα ανθρώπων» που «ξεφτιλίζει το κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και ντροπιάζει τους Έλληνες», έκανε λόγο ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας την επίθεση κατά της Βουλής. Σε δήλωσή του, αφού είπε πως έχουμε φτάσει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, πρόσθεσε: «Επιτέλους, σταματήστε να είστε ανίκανοι και μαζέψτε τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για «ακόμη μία φασιστική επίθεση, αυτή τη φορά στο κτίριο της Βουλής, το σπίτι της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού» και συμπλήρωσε «απερίφραστη, απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη».

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε ότι «ο Ρουβίκωνας με την επίθεσή του στη Βουλή με καπνογόνα και μπογιές θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι "μπορούμε να κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, όπου γουστάρουμε…". Και το θέμα είναι έως πότε...».

Η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει τον έλεγχο στην δημόσια τάξη και ασφάλεια, από τη μια ο Ρουβίκωνας με τις επιθέσεις, από την άλλη ο Κουφοντίνας με τις άδειες του και οι ληστείες που κάνουν εγκληματικά στοιχεία επωφελούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου, έχει δημιουργήσει μια αφόρητη ατμόσφαιρα». Προσθέτει δε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πατώντας ένα κουμπί να τα λύσει όλα, όμως το κράτος θέλει εκ βάθρων αναδιοργάνωση και ξεκίνημα από μηδενική βάση».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης, δήλωσε ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την επίθεση του Ρουβίκωνα στο κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες».