Ευρωεκλογές 2019: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ λίγο πριν την κάλπη

Ευρωεκλογές 2019: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ λίγο πριν την κάλπη

Ο καθοριστικός ρόλος των αναποφάσιστων

Δυο νέες δημοσκοπήσεις έρχονται να καταγράψουν την διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές. Καθοριστικός για το τελικό αποτέλεσμα είναι ο ρόλος των 700.000 αναποφάσιστων.

Συγκεκριμένα στις 6,7 μονάδες καταγράφει την διαφορά η Metron Analysis σε δημοσκόπησηπου δημοσιεύει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Metron Analysis, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 30,3%, έναντι 23,6% του κυβερνώντος κόμματος.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,2%, ενώ έπονται η Χρυσή Αυγή με 4,3% και το ΚΚΕ με 3,9%, που είναι το τελευταίο κόμμα που ξεπερνά το όριο του 3%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 1,7% και η Ένωση Κεντρώων με 1,4%. Επίσης, το ίδιο ποσοστό (1,2%) συγκεντρώνουν Ποτάμι και Πλεύση Ελευθερίας.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει στην κάλπη των ευρωεκλογών δεν θα πάει το 4,1% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει το 12,5%.

Παράλληλα, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως φαίνεται να υπάρχει μια απόλυτη κυριαρχία του δικομματισμού, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν μαζί ένα ποσοστό της τάξης του 53,9%, με τα υπόλοιπα κόμματα να έχουν μεγάλη απόσταση.

Τα τρία διαφορετικά σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα καταγράφει την διαφορά στο 7,2%σημειώνοντας παρόλα αυτά η εφημερίδα το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που θα καθορίσει και το τελικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, τρία διαφορετικά σενάρια για τη διαφορά που θα έχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, η οποία κυμαίνεται από 8,6 έως 5,8 μονάδες, ανάλογα με την κατανομή των 700.000 αναποφάσιστων που κρίνουν το αποτέλεσμα, φιλοξενεί η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Τα στοιχεία συντείνουν στο συμπέρασμα η αξιωματική αντιπολίτευση θα κερδίσει στη διαδικασία της 26ης Μαΐου, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί το εύρος της απόστασης που θα τη χωρίζει από το κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc, με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά των δύο κομμάτων φτάνει στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται στο 30,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι, ώστε να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να φτάσει κάθε κόμμα.

Η δημοσκόπηση θέλει το ΚΙΝΑΛ να συγκεντρώνει ποσοστό 6,6%, τη Χρυσή Αυγή 6,1% και το ΚΚΕ στο 2,3%, ενώ κάτω του 3%, όμως κοντά σε αυτό, βρίσκονται η Ελληνική Λύση (2,5%) και η Ένωση κεντρώων (2%).

Παρακαλούμε περιμένετε ...