«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που είχε ένα σαφές σχέδιο για την έξοδο από την κρίση»

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που είχε ένα σαφές σχέδιο για την έξοδο από την κρίση»

«Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ προκαλεί τρόμο στην πλειοψηφία των πολιτών»

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη που είχε ένα σαφές σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και το φέρνει σε πέρας», επισημαίνει, μέσα από τη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

«Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί ταυτόχρονα την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας αλλά και την ενίσχυση της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίζει για να συμπληρώσει, «στο επίκεντρο των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η προστασία και η ενδυνάμωση μισθωτών και συνταξιούχων».

Ταυτοχρόνως η υπουργός Εργασίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «οι πολιτικές θέσεις και οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύουν ότι ο ίδιος θέλει να οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες στο σκοτεινό παρελθόν των Μνημονίων», ενώ συσχετίζει τα fake news με το γεγονός ότι, όπως λέει, «το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ προκαλεί τρόμο στην πλειοψηφία των πολιτών».

Παράλληλα, η Ε. Αχτσιόγλου υπογραμμίζει τη θέση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήταν και είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και δεν διεκδικεί να γίνει ένα κόμμα της κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ αφήνει ένα κενό σε αυτόν τον πολιτικό χώρο». Όμως, «αυτό που επιζητά ο ΣΥΡΙΖΑ (...) είναι η συμπόρευση με όσες πολιτικές δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές για να μπει ένας φραγμός στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ερωτηθείσα από το Πρακτορείο για τις δημοσκοπήσεις, αφήνει αιχμές λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως όπου τα τελευταία επτά χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις έχουν αποτύχει να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε διαδοχικές αναμετρήσεις.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών η υπουργός σημειώνει ότι «αποτελεί μια συντριπτική ιστορική ήττα του εθνικισμού», ενώ επικρίνει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη στάση που κράτησαν στο θέμα κάνοντας λόγο για «ιστορικού χαρακτήρα ατόπημα».

Αναφορικά με την επίδραση που έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι, το Φεβρουάριο, μήνα της αύξησης του κατώτατου μισθού, καταγράφηκε επίδοση-ρεκόρ από το 2001 στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με 28.000 επιπλέον προσλήψεις. «Επομένως, διαψεύστηκαν, όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για αρνητικό αντίκτυπο των αυξημένων μισθών στην απασχόληση. Αντιθέτως, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι μπορούμε να έχουμε μία αγορά εργασίας στην οποία και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχουν αξιοπρεπείς μισθοί», υποστηρίζει η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, σημειώνει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες επιχειρήσεις αμείβουν τους εργαζόμενους με βάση τον κατώτατο μισθό και έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη συμμόρφωσή τους, «που, πάντως, μέχρι σήμερα, κρίνεται ικανοποιητική». Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει, θα προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υπόνοια ότι η μεταβολή των όρων εργασίας μπορεί να υποκρύπτει αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία.

Αναφορικά με τη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, η υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης ορισμένων τεχνικών λεπτομερειών, ώστε η ρύθμιση να νομοθετηθεί και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Ερωτηθείσα, τέλος, για τα σενάρια που την θέλουν ακόμη και στην ευρωβουλή να είναι υποψήφια, η Ε. Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζει: «Όσοι έχουμε στρατευθεί στην πολιτική με την Αριστερά, δεν ακολουθούμε ατομικούς σχεδιασμούς (...) σε σχέση, τέλος, με τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, οφείλω να σας πω ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση μέχρι στιγμής».