Τσίπρας: Η ΝΔ να στηρίξει Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τσίπρας: Η ΝΔ να στηρίξει Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή την αντιμετώπισε ως τέτοια, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι παίζει ένα «αποκρουστικό παιγνίδι» με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μίλησε για «συμφωνίες» της Ν.Δ. με το ΚΙΝΑΛ για το πρόσωπο που θα στηρίξουν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και για «μοίρασμα» θέσεων μετά τις εκλογές - εκφράζοντας όμως την πεποίθηση, πως με τους 90 βουλευτές που θα έχουν τα δύο κόμματα και στην επόμενη Βουλή, δεν θα καταφέρουν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δήλωση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προκάλεσε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη να δηλώσει στη Βουλή ότι θα τον ψηφίσει και η Ν.Δ. Παρατήρησε, δε, πως το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει, αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος, είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ» εκτίμησε.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης σαφές, ότι στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Μητσοτάκης παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Λέει ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει - τρομάρα του - πρωθυπουργός, θα κάνει ό,τι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων», παρατήρησε.

«Λέτε εμάς ότι είμαστε 'κυβέρνηση κουρελού', αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα.

Δεν είναι η σιγουριά για το αποτέλεσμα των εκλογών που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη συμπεριφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα», τόνισε και εξήγησε:

«Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή την πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί; Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;»

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα όπως αναφέρει το ΑθηναϊκόΠρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...