Νέες δυνατότητες στο χώρο του φαρμάκου βλέπει ο Ξανθός

Νέες δυνατότητες στο χώρο του φαρμάκου βλέπει ο Ξανθός

Ο υπουργός Υγείας, μίλησε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Νέες δυνατότητες και νέο περιβάλλον βλέπει ο Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός Υγείας παρέστη στην εκδήλωση για τη κοπή πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στο τοπίο στον χώρο του φαρμάκου.

Ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, παραδέχθηκε πως η συνεχιζόμενη υπέρβαση της δαπάνης, με συνέπεια τις αυξανόμενες επιστροφές (clawback και rebate), επιβαρύνει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ιδιαίτερα της εγχώριας, η οποία όπως είπε αποτελεί προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Αναφέρθηκε στο νέο «μείγμα» φαρμακευτικής πολιτικής είπε πως δημιουργούνται συνθήκες για ένα πιο προβλέψιμο, σταθερό και βιώσιμο περιβάλλον για το εγχωρίως παραγόμενο φάρμακο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, στην ομιλία τόνισε πως: «Έχουμε σχέδια, όρεξη, στρατηγική και επιστημονικό προσωπικό. Θέλουμε να μείνουμε και να επενδύσουμε εδώ, να παράγουμε για όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «Ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το μέγεθος του ζητήματος και να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το clawback προσωρινό. Τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν.

Παράλληλα απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο. Απαιτείται λοιπόν νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα αυτά με ένα 3ετές πλάνο συμφωνίας μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της Πολιτείας από το 2019. Επιτέλους να φύγουμε μπροστά, να ξεφύγουμε από τον κύκλο της υποχρηματοδότησης και της ύφεσης».

Παρακαλούμε περιμένετε ...