Με αντιφατικά μηνύματα περιμένει ο Ερντογάν τον Τσίπρα στην Τουρκία

Με αντιφατικά μηνύματα περιμένει ο Ερντογάν τον Τσίπρα στην Τουρκία

Η επιδίωξη της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι πρώτη στην ατζέντα ωστόσο η Άγκυρα επικήρυξε τους «8» Τούρκους που πήραν άσυλο στην Ελλάδα

Να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο και να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η πρώτη επιδίωξη στην ατζέντα της επίσημης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στη σημερινή τους επίσημη συνάντηση στο έδαφος της γείτονος.

Ο ελληνικός αλλά και ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα «ενδιαφέρονται και οι δυο για βελτίωση των σχέσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung.

Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσε να κριθεί και η απόφαση του Ερντογάν να καλέσει στο επίσημο δείπνο που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που, σε παρόμοια επίσκεψη, η Άγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίσημο δείπνο το οποίο παρατίθεται προς τιμή Έλληνα πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ανήμερα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν ήρθε η ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, ότι οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί του στρατού που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα μετά τη φυγή τους από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2019, είναι επικηρυγμένοι τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, και οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στη χώρα μας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επικηρυγμένων για τρομοκρατία, στο «κόκκινο» δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Το ποσό για το οποίο επικηρύχθηκε καθένας εξ αυτών αγγίζει τα 700.000 ευρώ.

Η ανανέωση της μαύρης λίστας του τουρκικού ΥΠΕΣ ανανεώθηκε μόλις σήμερα ενώ οι 8 που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα βρίσκονται στα «κρίσιμα ονόματα» όπως τα χαρακτηρίζει το Anadolu. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις 12 «φυγάδες» όπως τους χαρακτηρίζει η Τουρκία είναι στην κόκκινη λίστα.

Συνολικά στη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται 490 άτομα που θεωρούνται ότι έχουν σχέση με την οργάνωση FETO, του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος σε βάρος του που έγινε τον Ιούλιο του 2016.