Το ΝΑΤΟ περιμένει την έγκριση της Βουλής για την ένταξη της ΠΓΔΜ

Το ΝΑΤΟ περιμένει την έγκριση της Βουλής για την ένταξη της ΠΓΔΜ

Στην Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου την Παρασκευή το πρωτόκολλο ένταξης - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

Την έγκριση της ελληνικής Βουλής, καταπώς προβλέπει η σχετική διαδικασία, αναμένει το ΝΑΤΟ για να επικυρώσει την ένταξη της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στους κόλπους της Συμμαχίας.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το «πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη και θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή.

Αύριο, 6 Φεβρουαρίου, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπογράψουν το «πρωτόκολλο ένταξης με τη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ», όπως έχει ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ «θα γράψουν ιστορία» αναφερόμενος στην υπογραφή.

Τι θα ακολουθήσει

Με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης ενεργοποιείται αμετάκλητα η αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ και έτσι τίθενται σε ισχύ όλες οι προβλεπόμενες αλλαγές που προϋποθέτει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν όλες οι νομοθετικές πράξεις που θα αλλάξουν τον τυπικό χαρακτήρα των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, δηλαδή θα υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδας στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην Μπίτολα και, αντιστοίχως, πρεσβεία της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξει η ονομασία της χώρας στα έγγραφα που χρησιμοποιεί διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της με δημόσιο χαρακτήρα. Όσον αφορά στα δημόσια έγγραφα αυτά θα αλλάξουν σε συνάρτηση με την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, κάτι που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα, ενώ τα σήματα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ονομασίας Προέλευσης (ΓΟΠ) έχουν κατοχυρωθεί από την Ελλάδα στην ΕΕ, τα εμπορικά σήματα που περιλαμβάνουν τη λέξη «Μακεδονία» και παράγωγά της μπορούν να κατοχυρωθούν στην αγορά, σε ελληνικούς και διεθνείς φορείς, από όποιον το επιθυμεί.