Συνέντευξη Τσίπρα στο Anadolu με καλά λόγια για την Άγκυρα πριν φτάσει στην Τουρκία

Συνέντευξη Τσίπρα στο Anadolu με καλά λόγια για την Άγκυρα πριν φτάσει στην Τουρκία

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνουν ιστορικά βήματα»

Λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαίνεσε την γειτονική χώρα καλώντας παράλληλα την ΕΕ να την βοηθήσει, καθώς «φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu μίλησε για την Ελληνοτουρκικές σχέσεις, την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό.

«Πιστεύω πως η Τουρκία επωμίστηκε μεγάλο βάρος φιλοξενώντας 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ που θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τον γείτονά μας» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας δήλωσε επίσης πως Τουρκία και Ελλάδα θα εντείνουν την συνεργασία τους στο θέμα του προσφυγικού.

Ως προς τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε πως: «Πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνουν ιστορικά βήματα».

Για τις προσωπικές του σχέσεις με τον Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως βασίζεται στον «σεβασμό, ειλικρίνεια και ευθύτητα» αν και δοκιμάστηκε σε «πολύ δύσκολους καιρούς»

Όλα δείχνουν πως τις συνομιλίες θα απασχολήσει και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας καθώς η Τουρκία θέτει το ζήτημα των μουφτήδων και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σχετικά πως «η συνθήκη της Λωζάνης είναι η εφαρμοστική συνθήκη σχετικά με τις μειονότητες και έτσι ενημερώνουμε ο ένας τον άλλο σχετικά με εξελίξεις σε αυτή την βάση» δείχνοντας έτσι πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα και όχι διμερές με την Τουρκία.