Αραχωβίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα

Αραχωβίτης: Η Συμφωνία των Πρεσπών προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν το εμπορικό τους σήμα

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στάθηκε στα οφέλη της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται με την ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών : «Η Συμφωνία επιτέλους επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα που είχαμε με τη γειτονική χώρα και διασφαλίζει τα ελληνικά προϊόντα», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να το βλέπουμε φοβικά το όλο θέμα».

Στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της 11ης Διεθνούς Έκθεσης «Zootechnia» (31/1-3/2), ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τόσο τα ΠΟΠ όσο και τα ΠΓΕ, όσο και οι κατοχυρωμένες ονομασίες, είναι απόλυτα προστατευμένα και τώρα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορεί κανείς πια να σφετεριστεί το όνομά τους».

Αναφορικά με τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο άμεσο μέλλον, υπογράμμισε: «Για όποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν από εδώ και πέρα, όχι για τα κατοχυρωμένα προϊόντα, η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει τη δημιουργία επιτροπής, που θα συσταθεί εντός του 2019 και θα έχει ως αντικείμενό της, την επίλυση, με διεθνή μανδύα, όλων των θεμάτων που προκύψουν, μέσω μάλιστα μιας προσυμφωνημένης διαδικασίας» και πρόσθεσε: «όποια προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν με νέα προϊόντα, το εμπορικό σήμα των οποίων δεν είναι κατοχυρωμένο τώρα, υπάρχει πρόνοια και πρόβλεψη μέσα από τη Συμφωνία να επιλυθούν, έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να φέρουν το όνομα της Μακεδονίας». Για το λόγο αυτό, κάλεσε ο ίδιος τις ελληνικές επιχειρήσεις να σπεύσουν άμεσα να κατοχυρώσουν στους ευρωπαϊκούς ή και διεθνείς αρμόδιους φορείς το εμπορικό τους σήμα.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, χαιρέτησε με τη σειρά της στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης, τονίζοντας ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένας αισιόδοξος δρόμος για τις εξαγωγές των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων.