Τσίπρας: Η ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τσίπρας: Η ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην απονομή του α' βραβείου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά:

Στην απονομή του πρώτου βραβείου για την καλύτερη διπλωματική εργασία, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ενέργεια» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά παραβρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας των βαλκανικών λαών.

Η εργασία της κ. Τσιτιλάκου για το Τούρκολυβικο Μνημόνιο ήταν αυτή έλαβε το πρώτο από τα πέντε βραβεία, που δίνονται μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να διαθέσει τα χρήματα που έλαβε από διεθνή βραβεία για τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πέντε διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «σημαδιακή ημέρα», καθώς στις 17 Ιουνίου του 2018 βρέθηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ και τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών στις Πρέσπες, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία, για την οποία δήλωσε «περήφανος».

Όπως είπε, μπορεί για κάποιους αυτή η υπογραφή να στέρησε μια επόμενη κυβερνητική θητεία, ωστόσο, «άξιζε τον κόπο» γιατί έκανε το «πατριωτικό του καθήκον», το οποίο η «ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει». Στο πλαίσιο αυτό διερωτήθηκε τι θα γινόταν σήμερα, αν δεν είχε υπογράφει αυτή η συμφωνία, σε συνθήκες «γενικευμένης αστάθειας πολιτικής και γεωπολιτικής» στην περιοχή. Υποστήριξε μάλιστα, ότι θα «είχαμε μια Λιβύη στα βόρεια σύνορά μας» με την επίδραση της Ρωσίας και της Τουρκίας ιδιαίτερα «έντονη» σε αυτήν την περιοχή.

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν σε συνθήκες γεωπολιτικής έντασης με το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή να αναβαθμίζεται δραματικά, με τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία και τη Δύση να μπαίνει σε ένα νέο πλαίσιο Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν τεράστιες πιέσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ fast track», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας ότι αν δεν είχε επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, η όποια σημερινή κυβέρνηση θα δεχόταν «πιέσεις» να αποδεχθεί την είσοδό της στο ΝΑΤΟ με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή «Μακεδονία» και ότι δεν θα υπήρχαν κατοχυρωμένα δικαιώματα για τη χώρα μας.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε την ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα να αρχίσει να «ομονοεί» σε τέτοια «αυτονόητα» ζητήματα και να εκλείψει η «υποκρισία» που «ταλανίζει τη χώρα» και «στόχο έχει την ψηφοθηρία». Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα κεκτημένα που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, από το ότι «ελληνικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονος και Έλληνες αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους αξιωματικούς της, μέχρι την οικονομία, την ενέργεια και εκκλησιαστικά συμφέροντα», στηλιτεύοντας τη μη ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας από τη Βουλή.

Κριτική άσκησε και στην ΕΕ που δεν προχωράει την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας με αποτέλεσμα να πλήττεται η αξιοπιστία της και να μην μπορεί να παίξει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Επανερχόμενος στο βραβείο, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επικαιρότητα της βραβευθείσας εργασίας για το «παράνομο τουρκολυβικο σύμφωνο» και τη «διαρκή ένταση» στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας την ανάγκη ευρεσης μια κοινά αποδέκτης λύσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Διαμήνυσε δε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στέκονται ενωμένες, έχουν «απόλυτη ταύτιση» όσον αφορά την υπεράσπιση της «κυριαρχίας» και των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» απέναντι στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι παρά τη «ρητορική έντασης» που μπορεί να έχει στοιχεία πολιτικού «καιροσκοπισμού» πρέπει η χώρα να συνεχίσει να υπηρετεί την εξωτερική πολιτική του «πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας», της «γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας» και όχι του «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ που συνόδευε το βραβείο Ειρήνης που μοιράστηκε με τον Ζόραν Ζάεφ είναι «εθνικό βραβείο» και «δεν του ανήκει» και γι' αυτό αποφάσισε να το αποδώσει σε βραβεία φοιτητών έτσι ώστε «να πιάσει τόπο ως επένδυση στη γνώση». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να σχολιάσει, ότι δεν «είναι δα και αγροτική αποζημίωση» για να την κρατήσει, αφήνοντας σαφώς αιχμές κατά του πρωθυπουργού για τα αγροτικά επιδόματα.