Πέρασε με 153 ψήφους υπέρ η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλη

Πέρασε με 153 ψήφους υπέρ η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλη

Φωνές και αποδοκιμασίες βουλευτών την ώρα της ψηφοφορίας

Με 153 ψήφους υπέρ επικύρωσε η ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Συνολικά ψήφισαν και οι 300 βουλευτές.

Η ψηφοφορία έγινε ονομαστικά με ανάγνωση του καταλόγου των ονομάτων των βουλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί αρχικά για χθες το βράδυ ωστόσο μετατέθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών που ήθελαν να τοποθετηθούν με ομιλίες.

Φωνές αλλά και αποδοκιμασίες ακούστηκαν την ώρα που γινόταν η ανάγνωση των ονομάτων κάποιων βουλευτών καθώς και το αν ψήφισαν «ναι» ή «όχι» στη Συμφωνία. Αυτό προκάλεσε αρκετές φορές την παρέμβαση του προεδρεύοντα, Νίκου Βούτση.

Εκτός των 145 βουλευτών της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφισε η Κατερίνα Παπακώστα και η Έλενα Κουντουρά καθώς και οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Παρών» ψήφισε ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός ενώ «όχι» ο Γιώργος Αμυράς. «Όχι» ψήφισε και ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ (που διεγράφη γιατί ψήφισε υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα), Βασίλης Κόκκαλης.

Επιπλέον, η ένταση χτύπησε κόκκινο όταν ο πρόεδρος της Βουλής ακύρωσε την ψήφο του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κ. Μπαρμπαρούση ο οποίος είπε «όχι στην προδοσία». Η απόφαση του κ. Βούτση προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους βουλευτές της ΧΑ. Όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, η ψηφοφορία έγινε για «ναι, όχι ή παρών» και δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψιν η ψήφος του κ. Μπαρμπαρούση. «Δεν θα αφήσω να γίνει επεισόδιο» είπε ο κ. Βούτσης απαντώντας στις αντιδράσεις του κ. Κασιδιάρη για την ακύρωση της ψήφου του κ. Μπαρμπαρούση.

Τελικά ο πρόεδρος της Βουλής προσμέτρησε ως αρνητική την ψήφο του κ. Μπαρμπαρούση.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης σήκωσε πανό στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Βούτσης τον κάλεσε να κατεβάσει το πανό και να ψηφίσει και τελικά ο βουλευτής καταψήφισε τη Συμφωνία.

Νίκος Κοτζιάς: Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης

«Σήμερα νίκησε η πολιτική ειρήνης. Επείγει να υλοποιησουμε μαζί με τους φίλους της Βόρειας Μακεδονίας τα μέτρα της θετικής ατζέντας της συμφωνιας των Πρεσπών, το κοινό μας μέλλον. Ζοραν και Νικόλα η ιστορία είναι σχολείο και όχι φυλακή. Μαζί σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της» έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.