Στην τελική ευθεία η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων

Στην τελική ευθεία η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών εν μέσω σφοδρών αντεγκλήσεων

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης

Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, επικράτησαν υψηλοί τόνοι και σφοδρές αντεγκλήσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις και απόκρυψη σημαντικών εγγράφων που, όπως υποστήριξαν, αποκαλύπτουν υποχωρήσεις της Κυβέρνησης σε ζητήματα γλώσσας και εθνότητας.

«Ανυπόστατη» και «αντισυνταγματική» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην συνεπικεφαλής της κυβέρνησης, Πάνος Καμμένος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψηφοφορία κύρωσης της Συμφωνίας.

Αν και οι πληροφορίες ήθελαν τη Νέα Δημοκρατία να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, τελικά αυτό δε συνέβη. Την απόφαση αυτή έλαβε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις περί πρότασης μομφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς εκτιμά ότι θα δώσει «άλλοθι» σε τρία πρόσωπα: Τον πρωθυπουργό, τον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Οπότε, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών.

Με βάση τους υπολογισμούς, θα συγκεντρώσει παραπάνω από 151 «ναι». Κι αυτό καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα προστεθούν οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος-, καθώς και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και όσοι από το Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα πλην ίδιου του αρχηγού του κόμματος οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.

Μπόνους θεωρείται η θετική ψήφος και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, παρά την αντίθετη στάση του ΚΙΝΑΛ. Κάπως έτσι ο «μαγικός» αριθμός που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μοιάζει δεδομένο πως θα βρεθεί.

«Ιστορικό βήμα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας σε μια συγκυρία κατά την οποία ο κόσμος διαρκώς αποσταθεροποιείται. Η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Και η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές και μικροπολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη  συνέντευξή στην Αυγή.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μετά την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κομματική Οργάνωση Αττικής, του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συλλαλητήριο, με θέμα: «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ - Όχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Όχι στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό - Ναι στη φιλία - αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών».

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) και α μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι φορείς που αποτελούν την «Επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας», ανακοίνωσαν νέα συγκέντρωση στις 18:00 έξω από την Βουλή, χωρίς εξέδρες και ομιλητές.

Η ΛΑΕ διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία, στις 6 το απόγευμα,  έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν προγραμματιστεί θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.  Δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων, ενώ θα διακοπεί η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.), καθώς και στον άξονα της Λ. Βασ. Σοφίας (πρεσβεία Η.Π.Α, κόμβος Λ. Αλεξάνδρας - Κηφισίας). Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν.