Περίεργα παιχνίδια και επικίνδυνα σενάρια στα Βαλκάνια

Περίεργα παιχνίδια και επικίνδυνα σενάρια στα Βαλκάνια

Η απειλή του Νίμιτς αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών

Τον κίνδυνο ανάφλεξης των εθνοτικών αντιπαραθέσεων στην ΠΓΔΜ αν απορριφθεί τώρα η συμφωνία των Πρεσπών, αφορούσε η προειδοποίηση του βετεράνου διπλωμάτη Μάθιου Νίμιτς για επικίνδυνες συνέπειες αν δεν περάσει η συμφωνία από την Αθήνα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη.

Συνέντευξη στον Μαρίνο Γκασιάμη

Ο καθηγητής θεωρεί πως o μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με αυτή την αναφορά προσπαθεί παράλληλα να ασκήσει και μια πίεση προς την Αθήνα, καθώς αν δεν συμφωνήσει, θα φέρει το βάρος της αποτυχίας και επί της ουσίας της στέλνει και το μήνυμα πως αν δεν πάρει τώρα αυτό που προσφέρεται δεν είναι βέβαιο πως μετά από κάποιο καιρό θα πάρει κάτι καλύτερο.

Συγκεκριμένα ο Κωνσταντίνος Φίλης είπε τα εξής στο news.gr:

«Άμεση χειροπιαστή συνέπεια αν τελικά δεν περάσει αυτή η συμφωνία και επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε βάση συζητήσεων που είναι πριν τις Πρέσπες, δεν υπάρχει. Η αναφορά του (Νίμιτς) ήταν κυρίως στον αντίκτυπο που θα έχει σε περίπτωση που δεν περάσει η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο και άρα η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι νεκρή. Ο αντίκτυπος αυτός έχει να κάνει με το ό, τι πράγματι οι πολιτικές εξελίξεις τουλάχιστον στην Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι τέτοιες ώστε η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις τέτοιου μεγέθους, ώστε να μπορέσει να προωθήσει και να προχωρήσει μια άλλη συμφωνία που θα είναι κοντά στην συμφωνία των Πρεσπών, αυτό σημαίνει πως πράγματι μπορεί να μπούμε σε μια νέα βάση ή να επιστρέψουμε στην παλαιότερη όπου αυτό το θέμα θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη.

Για τους κινδύνους προφανώς αυτό που έχει στο μυαλό του είναι σε σχέση με τους γείτονες, αν δεν περάσει η συμφωνία μπορεί αυτό να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό τους, μπορεί να δούμε να επανέρχονται οι εθνοτικές διαιρέσεις μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, δεδομένου ότι η χώρα αυτή βλέπει την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και βλέπει τον ευρωπαϊκό διάδρομο που ανοίγεται μπροστά της, έστω και αν είναι πολύ μακρινός ως μια ευκαιρία για να μπορέσει και το Αλβανικό στοιχείο να κατευναστεί, διότι οι Αλβανοί επιθυμούν σφόδρα την ένταξή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κυρίως να μπει η χώρα σε μια διαδικασία ομαλότητας με οικονομικά κεφάλαια που έρθουν από την ΕΕ και με την ασφάλεια που μπορεί να τους παρέχει το ΝΑΤΟ.

Αν αυτά τα δύο χαθούν, αντιλαμβάνεστε ότι το μέλλον για τους γείτονες θα είναι ζοφερό. Θα είναι πολύ δύσκολο να βγουν από την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα. Και αυτοί και το υπόλοιπο κομμάτι των δυτικών βαλκανίων. Η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργούσε ενδεχομένως ως καταλύτης ή ως το μοντέλο προώθησης διευθέτησης και άλλων διαφορών που χωρίζουν τις βαλκανικές χώρες ειδικά των δυτικών βαλκανίων.

Ως προς την Ελλάδα η συνέπεια είναι απλώς ότι θα επιστρέψει στην ενδιάμεση συμφωνία και ουσιαστικά η επόμενη διαπραγμάτευση αν δεν γίνει από μηδενική βάση, πάντως θα είναι μια διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη, γιατί με βάση αυτά που έχει πει η ΝΔ θα είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός. Άρα θα φέρουμε το βάρος της μη λύσης αυτού του θέματος για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό που επί της ουσίας προσπαθεί να πει ο Νίμιτς είναι ότι αν δεν τα βρούμε τώρα μην νομίζει κανείς πως μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες θα μπορέσουμε να τα βρούμε.

Ο Νίμιτς από πλευράς διεθνούς παράγοντα θέλει να δημιουργήσει και μια επιπρόσθετη πίεση προς την Ελλάδα στην λογική του «take it or leave it», καθώς αν δεν πάρετε τώρα αυτό που σας προσφέρεται δεν είναι βέβαιο πως μετά από κάποιο καιρό θα πάρετε κάτι καλύτερο. Αυτή είναι η έμμεση προειδοποίηση. Δεν λέω ότι αυτό είναι σωστό, σας αναλύω το πως πιστεύω πως σκέφτεται».

4
σχόλια
 1. avatar Παναγιώτης

  Θεωρώ ηλίου φαεινότερον το γεγονός ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτή τη συμφωνία το οποίο προφανώς δεν αναφέρεται ούτε συζητείται πουθενά. Ο λόγος είναι γιατί οι γείτονες έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πρακτικώς απείρων ονομασιών για το κράτος τους, παρ΄όλα αυτά επιμένουν όχι μόνο στο όνομα ελληνικής περιοχής, αλλά συγκεκριμένα της γειτνιάζουσας περιοχής.
  Αν όντως ενδιαφερόντουσαν για την ονομασία τους και επί πλέον, αν όντως υπάρχει τόση αναταραχή και εσωτερική αστάθεια, δε θα έπρεπε να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να παραιτήθουν από την αξίωση του τίτλου "Μακεδονία" και να κατασταλλάξουν σε κάτι άλλο.
  Τέλος, αδυνατώ να δω τι κερδίζουμε εμείς παραχωρώντας την ονομασία (σύνθετη ή οχι) καθώς είμαστε οι μόνοι που στην ουσία κάνουμε υποχώρηση. Οι συνταγματικές αλλαγές και οι αρλούμπες που υπόσχονται οι γείτονες ελάχιστη σημασία έχουν.

 2. avatar Εκδίκηση, ένα πιάτο που τρώγεται ζεστό

  Μπράάάβο ρε news.gr.
  Τώρα με κατά-τρομοκρατήσατε.
  Ρεεε παπαγαλάκια του Τσίπριζα, πόσα νομίζετε πως είναι ακόμη τα ψωμάκια σας;
  Θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε βρε μπαγλάμια, νομίζετε πως έτσι θα περάσουν όσα κάνετε; Πως θα πάτε σπίτι σας μετά τις εκλογές και δε τρέχει κάστανο;
  Ο χρόνος κυλάει γρήγορα, σε ό,τι προδοσία συντελείτε θα έχετε και την "αμοιβή" σας.
  Τρωκτικά ε τρωκτικά!

 3. avatar gkagkarin[…]com

  Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάποια πράγματα:

  1. Το ΚΚΕ όπως και το 1992, έτσι και σήμερα, προκρίνει τη λύση της σύνθετης ονομασίας, για όλες τις χρήσεις – σαν το αλεύρι ή erga omnes που λένε και στο χωριό μας.

  2. Αντίθετα με το ΚΚΕ, ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός, συντάχθηκε πλήρως τότε με τους νατοϊκοντυμένους «μακεδονομάχους». Ξέρετε, όλοι πλην Λακεδαιμονίων που έλεγε και ο Κύρκος. Το ΚΚΕ ούτε πήγε ποτέ σε συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», ούτε και θα πάει ποτέ, αγαπημένα συριζοτρόλ. Αγκαλιές με τους χρυσαυγίτες άλλοι κάνουν, κάντε αναζήτηση στο google για φωτογραφίες.

  3. Ναι, και το 1992 υπήρχε ΝΑΤΟ. Όμως, η προς ανατολάς επέκταση της (λυκο)συμμάχιας άρχισε μόλις το 1999, πολλά χρόνια μετά δηλαδή. Όπως και της ΕΕ. Τότε, δεν γνώριζε κανείς τι θα γίνει στην πρώην Γιουγκοσλαβία, όχι αν θα μπουν οι χώρες που προέκυψαν από τη διάσπαση της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

  4. Ναι, εμείς είμαστε στο ΝΑΤΟ. Όμως το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει έμπρακτα για την αποδέσμευση της χώρας από αυτό. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να αντιπαλεύει την επέκταση της συμμαχίας και να προσπαθεί να μπλοκάρει την ένταξη νέων χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Θα το εξηγήσουν οι συριζαίοι αυτό, που ήρθαν να κάνουν τη «βρώμικη» δουλειά για λογαριασμό του...
  https:[...]html

 4. avatar gkagkarin[…]

  Η κυβέρνηση «έχει ξεφύγει» στο λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών
  Απάντηση στον αντικομμουνισμό και τις συκοφαντίες που ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής έδωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Για τον αντικομμουνισμό που έκαναν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, επισήμανε πως «είναι αναπόφευκτος, συνάδει» με την ιδεολογία, την πολιτική και τις αρχές τους, ενώ για τους κυβερνητικούς βουλευτές τόνισε πως «συνήθως όταν αναφερόμαστε στον ΣΥΡΙΖΑ λέμε ότι κάνει λαθρεμπόριο ελπίδων και αριστερών ιδεών. Νομίζω ότι τώρα πια ξέφυγε»....
  https:[...]html

Παρακαλούμε περιμένετε ...