Μήνυμα Κατρούγκαλου στη Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα Κατρούγκαλου στη Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απάντηση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ στην αμφισβήτηση από τον Λαβρόφ της νομιμότητας της συμφωνίας

Την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, την ανάγκη να λύνονται οι διαφορές με το διάλογο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στα εσωτερικά των χωρών, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Μόσχα δύο ημέρες μετά την αμφισβήτηση της νομιμότητας της συμφωνίας των Πρεσπών από τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την κοινή βούληση για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, πιάνοντας των νήμα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα τον Δεκέμβριο. «Είχαμε μια συνάντηση σε πολύ θερμό κλίμα, στην οποία και οι δύο πλευρές επιβεβαιώσαμε την πρόθεση μας να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη πολύ καλές και ιστορικά καλές διμερείς μας σχέσεις και στο οικονομικό και στο πολιτικό επίπεδο» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση την οικονομία, με τον κ. Κατρούγκαλο να ανακοινώνει πως η επόμενη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. «Συμφωνήσαμε να οργανωθεί καλά, να έχουμε ανταλλαγή των αναγκαίων πληροφοριών μέχρι τότε, ούτως ώστε να αποβεί αμοιβαία παραγωγική. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και σε επίπεδο υπουργείων. Υποβάλαμε ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης, ώστε οι επόμενες κινήσεις μας να είναι προγραμματισμένες και ουσιαστικές» σημείωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Το μήνυμα πως «οι απόψεις της Ρωσίας και της Ελλάδας ως προς την κατεύθυνση σταθεροποίησης και σταθερότητας στην περιοχή είναι είτε είναι πολύ κοντά είτε ταυτίζονται», έστειλε από τη μεριά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. «Εμείς έχουμε ίδιες προσεγγίσεις ως προς ότι αυτή η ευρύτερη περιοχή δεν πρέπει να γίνει αρένα των αντιπαραθέσεων» κατέστησε σαφές ο κ. Γκρούσκο.

Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών προχώρησε στη διαπίστωση πως η πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι σε καλό δρόμο και προχωράει. «Σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών εις βάθος κάναμε επισκόπηση αυτών που συμφωνήθηκαν στη Μόσχα και την πορεία υλοποίησή τους» σημείωσε ο Αλεξάντερ Γκρούσκο. Εστιάζοντας στα πεδία διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, αναφέρθηκε στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, των μεταφορών, των υψηλών τεχνολογιών, και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Επίσης, τόνισε πως οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Ελλάδα και Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Ρωσία «θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο και θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην εμβάθυνση και περισσότερη προσέγγιση μεταξύ των λαών των δύο χωρών, για να υποστηρίξουν στο μέγιστο, στο ακέραιο τις ιστορικές, παραδοσιακές σχέσεις».

Παρακαλούμε περιμένετε ...