Ο χαρακτηρισμός «τσόκαρο» του Γρηγοράκου και η αντίδραση της Καββαδία

Ο χαρακτηρισμός «τσόκαρο» του Γρηγοράκου και η αντίδραση της Καββαδία

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει φραστική επίθεση με σεξιστικά στοιχεία που δέχθηκε από τον βουλευτή της ΔΗΣΥ

Nα κινηθούν οι διαδικασίες περί αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, με βάση τον Κανονισμό και τον Κώδικα Δεοντολογίας, ζητεί με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία.

Η βουλευτής της πλειοψηφίας καταγγέλλει, ότι ο συνάδελφός της της αντιπολίτευσης απευθυνόμενος σε αυτήν κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2019 την αποκάλεσε «τσόκαρο» και συνέχισε την αήθη συμπεριφορά του χειρονομώντας προς το μέρος της με έντονα σεξιστικά στοιχεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για τον προϋπολογισμό, και ενώ η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, δέχθηκα μία αήθη και άκρως προσβλητική επίθεση από τον συνάδελφο της ΔΗΣΥ Λεωνίδα Γρηγοράκο, με εκφράσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά προσιδιάζουν με την κοινοβουλευτική ιδιότητα και το ήθος που θα έπρεπε να διέπει τη συμπεριφορά ενός εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού. Ενοχλημένος -κατά δήλωσή του- από την, εντός της αίθουσας, φασαρία την ώρα που μιλούσε ο Κ. Σκανδαλίδης, γύρισε προς το μέρος μου φωνάζοντάς μου με σκαιότατο τρόπο "σκάσε ρε τσόκαρο"».

Συμπληρώνει ότι «στην έντονη αντίδρασή μου, η οποία συνοδεύτηκε από τη φράση "θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τον τρόπο που μιλάς", συνέχισε να ασχημονεί χειρονομώντας προς το μέρος μου και επιδεικνύοντας μια συμπεριφορά με έντονα σεξιστικά στοιχεία». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει, ότι «μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις αποδοκιμασίες πολλών συναδέλφων, δήλωσε πως ανακαλεί. Δήλωση που αποδείχθηκε άκρως υποκριτική, αφού λίγο αργότερα, με διαρροές προς δημοσιογράφους, έδωσε συνέχεια στο θέμα παρουσιάζοντας, μάλιστα, υποτιθέμενο μεταξύ μας διάλογο, ο οποίος ουδέποτε διημείφθη. Το μόνο δεδομένο, το οποίο και ο ίδιος παραδέχεται, είναι η αρχική, απαράδεκτη φράση του».

«Η συγκεκριμένη συμπεριφορά με θίγει πρωτίστως ως άνθρωπο, ως γυναίκα και ως βουλεύτρια. Με δεδομένο ότι τέτοια κρούσματα σεξιστικού λόγου και λεκτικής βίας εναντίον γυναικών, δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά από οποιονδήποτε και αν προέρχονται», σημειώνει η κ. Καββαδία και επισημαίνει ότι «ο χώρος του Κοινοβουλίου οφείλει να λειτουργεί και παιδευτικά, δίνοντας το παράδειγμα και διαμορφώνοντας συμπεριφορές». «Σας ζητώ να επιληφθείτε του θέματος σύμφωνα με το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής περί αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς,καθώς και με το άρθρο 2, παρ. ε του Κώδικα Δεοντολογίας για αποτροπή εκδηλώσεων μίσους κατά προσώπων λόγω του φύλου τους», είναι το αίτημα που διατυπώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...