Έλληνας βουλευτής στο Στρασβούργο: Έτρεχα με εκατοντάδες άλλους για να σωθώ

Έλληνας βουλευτής στο Στρασβούργο: Έτρεχα με εκατοντάδες άλλους για να σωθώ

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος περιέγραψε τις στιγμές τρόμου που έζησε στην επίθεση στο Στρασβούργο

Πολύ κοντά στο σημείο όπου χθες το βράδυ Στρασβούργου ένας άνδρας άνοιξε πυρ αδιακρίτως, στην κεντρική πλατεία της πόλης, βρέθηκε ο Γιώργος Κύρτσος. Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων τις στιγμές πανικού που ακολούθησαν, αλλά και πώς αντέδρασε ο ίδιος μετά το συμβάν.

«Δεν ήμουν στο Ευρωκοινοβούλιο, ήμουν κοντά στην πλατεία. Είχα ραντεβού με άλλους Ευρωβουλευτές και συνεργάτες μας για να φάμε σε ένα εστιατόριο, εκεί όπου βρίσκεται το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ξαφνικά άκουσα τους πυροβολισμούς, ήμουν σε απόσταση 50-80 μέτρων, δεν μπορώ να προσδιορίσω.

Ο κόσμος άρχισε να τρέχει, μπήκαμε στα στενά και μετά ακούσαμε μία δεύτερη ριπή, ή ίσως και τρίτη, δεν μπορώ να προσδιορίσω, γιατί ήμουν σε κατάσταση σύγχυσης, η οποία ήταν από άλλο μέρος, που σημαίνει ότι αυτός μετακινείτο και πυροβολούσε όποιον έβλεπε», ανέφερε αρχικά ο κ. Κύρτσος με δηλώσεις του στον Real FM.

Για να προσθέσει: «Τρέξαμε καμιά 300ριά μέτρα, έφτασα στην περίμετρο, σε μία γέφυρα του ποταμού, οπού εκεί ήταν αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο -κυρίως σε αυτούς που έμπαιναν. Και εκεί μας είπαν ότι είτε μπορείτε να φύγετε, να βγείτε δηλαδή από την περίμετρο του κέντρου, είτε να μπείτε σε ένα εστιατόριο ή σε άλλο κτίριο και να παραμείνετε εγκλωβισμένοι τις επόμενες ώρες για να δούμε τι θα γίνει. Εγώ προτίμησα να φύγω, ενώ άλλοι συνάδελφοι προτίμησαν το δεύτερο και έμειναν εκεί για περίπου 4-5 ώρες».

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε επίσης: «Η πόλη προσπαθεί να επιστρέψει σε έναν είδος ομαλότητας, αλλά ο δράστης δεν έχει ακόμη συλληφθεί και υπάρχει ο φόβος μήπως ακολουθήσει κι άλλο χτύπημα. Αν δούμε τη μέθοδο που ακολουθήθηκε στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, υπήρξαν αλλεπάλληλα χτυπήματα. Όμως, εδώ δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό το σενάριο. Ίσως κατάλαβε ο δράστης πως οι Αρχές τον προσέγγιζαν και το χτύπημα επιταχύνθηκε. Όμως, εάν χρησιμοποιούσε τα πολεμοφόδια που βρέθηκαν στο σπίτι του, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Ο δράστης, που δεν έχει πέσει ακόμη στα χέρια των Αρχών, «έχει το στερεότυπο των τρομοκρατών, είναι ποινικός, μάλλον πέρασε απαρατήρητος, είναι Γάλλος μουσουλμάνος που έχει πρόβλημα κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης», υποστήριξε ο κ. Κύρτσος.

Και τόνισε: «Δεν είναι εισαγόμενη τρομοκρατία. Το 90% των χτυπημάτων είναι από Γάλλους ή Βέλγους πολίτες δεύτερης ή τρίτης γενιάς». Ωστόσο, «το κακό είναι διπλό για τη Γαλλία. Το Στρασβούργο θεωρείται η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, έχει δύο εκατ. επισκέπτες για το παζάρι των εορτών και είναι στην επικαιρότητα λόγω της κοινωνικής αναταραχής».

Τέλος, περιέγραψε: «Είναι φοβερό, εγώ κοιτούσα το δέντρο και σκεφτόμουν τι ωραία που είναι η ατμόσφαιρα και ξαφνικά έτρεχα με εκατοντάδες άλλους για να σωθώ. Είχα στραβοπατήσει το πόδι μου, αλλά στο τρέξιμο τα ξέχασα όλα».