Κατρούγκαλος: Εμμένουμε στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας

Κατρούγκαλος: Εμμένουμε στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας

Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών έκαναν λόγο για δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες και παρερμηνείες

Για συμφωνία με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, ώστε να αποφεύγονται προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε λόγο μετά τη συνάντησή τους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «συμφωνήσαμε και οι δύο, ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής, που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες». Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε ότι «συμφωνήσαμε και οι δύο, ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν, είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας. Εμμένουμε λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή».

Ερωτηθείς αν έθεσε το θέμα αυτό στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, είπε ότι «είχαμε μία συζήτηση και για το θέμα αυτό, αλλά και για την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει, εφόσον, όπως όλοι ελπίζουμε, θα έχουμε την κύρωση και στις δύο χώρες».