Λαφαζάνης: Ζωτικού συμφέροντος η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

Λαφαζάνης: Ζωτικού συμφέροντος η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

Επέκρινε την κυβέρνηση για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας στο πλαίσιο των αποφάσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ

Την ανάγκη για την ανάπτυξη στενών σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας επανέλαβε ο γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικρύνοντας παράλληλα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης μετά από συνάντηση που είχε παρουσία του στελέχους του κόμματος Νάντιας Βαλαβάνη με τον διευθυντή των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναζωπύρωση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Όπως είπε «θέση μας είναι, οι οποίες διενέξεις στην περιοχή μας θα πρέπει να επιλύονται, όχι με απειλές και σε κλίμα έντασης, αλλά στην βάση του διεθνούς δικαίου και με πλήρη σεβασμό των υπαρχόντων συνόρων».

Ωστόσο, επιτέθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «καυτηρίασα ιδιαίτερα την νεοψυχροπολεμική στρατηγική του καθεστώτος του Κιέβου και ιδιαίτερα τις τελευταίες επικίνδυνες εντάσεις, που με την στήριξη του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κύκλων προκαλεί σε βάρος της Ρωσίας στην θάλασσα του Αζόφ και στα στενά του Κέρτς». Έκανε δε λόγο για «απαράδεκτη και πρωτοφανή σε μισαλλοδοξία συμπεριφορά του καθεστώτος του Κιέβου, προσωπικά σε βάρος μου και σε βάρος του Κώστα Ήσυχου, του Ανδρέα Ζαφείρη και του δημοσιογράφου Στάθη Σταυρόπουλου, για το γεγονός ότι μας έχουν καταχωρήσει με φωτογραφίες και ανυπόστατες κατηγορίες στην γνωστή λίστα διώξεων και προγραφών της κυβερνητικής Ουκρανικής ιστοσελίδας "Myrotvorets"».

Εν συνεχεία, επανέλαβε ότι θεωρεί «απαράδεκτες τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας, με αφορμή και την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσία και τονίζω, ότι είναι αδιανόητο, η Ελλάδα να εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, μιας χώρας με την οποία έχουμε ιστορικούς δεσμούς και δεν μας χωρίζει τίποτα». Τόνισε «την ανάγκη για την ανάπτυξη στενών σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πράγμα που πέραν των άλλων, εξυπηρετεί απολύτως την υπόθεση της ειρήνης, της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας».