«Δεν θα εγκαταστήσουμε καθεστώς αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια»

«Δεν θα εγκαταστήσουμε καθεστώς αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια»

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αύξηση ελέγχων και συλλήψεων στην Αθήνα γύρω από τα πανεπιστήμια

Σκοπιμότητα ώστε να πληγεί το κύρος της κυβέρνησης «βλέπει» η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, στις κατηγορίες περί γενικευμένης έξαρσης των φαινομένων βίας και ανοχής της κυβέρνησης και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δραματοποιεί τα γεγονότα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Όλγας Κεφαλογιάννη και της βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, η κυρία Γεροβασίλη απέκρουσε με κατηγορηματικότητα τις σφοδρές επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης για ανοχή στα φαινόμενα βίας κι έκανε λόγο για δραματοποίηση των γεγονότων με στόχο ένα σκηνοθετημένο αποτέλεσμα τύπου Μπεν Χουρ με απώτερο στόχο την ίδια την κυβέρνηση.

«Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και περιστατικά. Αρνούμαι όμως, να δεχτώ αυτό που παρουσιάζετε και στη δημόσια συζήτηση: την Αθήνα σαν μια μία πόλη που όπου να 'ναι καταστρέφεται ή τα πανεπιστήμια καταστρέφονται. Αρνούμαι να δεχτώ ότι είναι μια πραγματικότητα σαν να σκηνοθετούμε Μπεν Χουρ και δραματοποιούμε τα γεγονότα τόσο για να βγει το σκηνοθετημένο αποτέλεσμα», τόνισε η κυρία Γεροβασίλη.

«Η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα»

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, από την πλευρά της έκανε λόγο για άρνηση εκ μέρους της υπουργού και της κυβέρνησης να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Όπως είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, αυτή η συστηματική άρνηση παραδοχής της πραγματικότητας έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση των φαινομένων βίας κυρίως στην πρωτεύουσα.

«Δεν θα εγκαταστήσουμε καθεστώς αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια»

Η κυρία Γεροβασίλη, απαντώντας στην Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΚΙΝΑΛ) για την ανομία στα πανεπιστήμια ανέφερε ότι με το νόμο του 2017 υπάρχει σαφής διάταξη, με βάση την οποία το όποιο πλημμέλημα επισυμβεί εντός του πανεπιστημιακού χώρου, διώκεται απλώς η αστυνομία δεν μπαίνει ελεύθερα. Κι όπως ανέφερε η ίδια κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τον νόμο, προσθέτοντας κατηγορηματικά: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και θα λειτουργήσουμε».

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού παρατήρησε ότι η κατάργηση του ασύλου δεν έλυσε τα προβλήματα, σημείωσε ότι την περίοδο που δεν υπήρχε άσυλο, υπήρχαν καταλήψεις, καταστροφές και παραβατικότητα και σχηματίστηκαν πολλές δικογραφίες για ναρκωτικά. «Δεν είναι το άσυλο που μας προκαλεί πρόβλημα. Η ΕΛΑΣ, παρεμβαίνει πάντα όταν έχει την παραγγελία από τις πρυτανικές αρχές. Η παραβατικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την κατασταλτική δράση της αστυνομίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με μεθοδικότητα τα προβλήματα αυτά. Δεν θα εγκαταστήσουμε καθεστώς αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια. Στόχος μας να διασφαλίσουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συνεχίσει να λειτουργεί σε ένα καθεστώς ασφάλειας και ελευθερίας διακίνησης ιδεών».

Η κυρία Γεροβασίλη αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες περί παρεμβάσεων της πολιτικής ηγεσίας στη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, τονίζοντας ότι «κανένας δεν δένει τα χέρια της Αστυνομίας». «Επιχειρείται να εμφανιστεί ότι η πολιτική ηγεσία ενοχλεί τη φυσική ηγεσία να κάνει τη δουλειά της. Είναι απίστευτος μύθος. Ποιος θα το έκανε αυτό και γιατί; Ή η λογική που λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποθάλπει εγκληματίες και δεν ξέρω τι ή ανθρώπους που θέλουν να επιβάλουν με βία τις απόψεις τους, άλλος ένας μύθος».

Κατέθεσε δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αύξηση ελέγχων και συλλήψεων στην Αθήνα γύρω από τα πανεπιστήμια. «Είναι αυτονόητο να συμβαίνει αυτό, από την στιγμή που υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας».