Χαρίτσης: Και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης συγκρούονται δύο κόσμοι

Χαρίτσης: Και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης συγκρούονται δύο κόσμοι

«Από τη μία είναι μια λογική εμβάθυνσης της δημοκρατίας και από την άλλη μια λογική περαιτέρω συρρίκνωσης»

Υπέρ της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις του χώρου στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση της Δημοτικής παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις που θα συνεργαστούν «θα πρέπει να βρίσκονται μαζί σε βασικά κεντρικά πολιτικά επίδικα, όπως το Μακεδονικό, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πρωτοβουλίες για το προσφυγικό».

«Είναι ζητήματα που διαμορφώνουν ταυτότητα και στον αυτοδιοικητικό χώρο και νομίζω ότι οι δυνάμεις με τις οποίες φιλοδοξούμε να συμπορευτούμε θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα ζητήματα», επέμεινε.

Υποστήριξε ότι «και στην αυτοδιοίκηση, είναι ευκρινείς οι δύο κόσμοι που συγκρούονται. Από τη μία είναι μια λογική εμβάθυνσης της δημοκρατίας, μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων όπως είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης και από την άλλη είναι μια λογική περαιτέρω συρρίκνωσης και ουσιαστικά περάσματος στη αυτοδιοίκηση της βασικής κεντρικής νεοφιλελεύθερης λογικής που επικρατεί στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό».

Επιτέθηκε στη ΝΔ, που όπως έκρινε υποστηρίζει την αντικατάσταση της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης, που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ. «Αυτό δείχνει και τον πυρήνα της λογικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση, αλλά συνολικά για το δημόσιο χώρο, δηλαδή τη συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών, την άρση της υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί την αυτοδιοίκηση. Και αυτό σημαίνει πρακτικά μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των δήμων αλλά και μεταβίβαση των λειτουργιών των δήμων στον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν» σημείωσε.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι ο Κλεισθένης είναι μια δημοκρατική τομή που οδηγεί σε πιο αποκεντρωμένη, πιο δημοκρατική και πιο συμμετοχική αυτοδιοίκηση. Είπε ότι η μεταρρύθμιση του Κλεισθένη τελειώνει το καλπονοθευτικό σύστημα που υπάρχει στην αυτοδιοίκηση και ότι η απλή αναλογική ευνοεί τις συνθέσεις και τις συναινέσεις και βοηθάει νέες δυνάμεις να εκπροσωπηθούν στα δημοτικά συμβούλια.

Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος υποστήριξε ότι μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα συντελεστεί η επαναθεμελίωση των δύο παρατάξεων της χώρας, της προοδευτικής και της συντηρητικής. Σημείωσε ότι όσοι θέλουν να στηριχθούν από τους προοδευτικούς πολίτες θα πρέπει να έχουν καθαρή και συγκεκριμένη θέση σε κεντρικά ζητήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και υπογράμμισε ότι στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν μπορεί οι προοδευτικοί πολίτες να στηρίξουν τους μικρούς Ορμπανιστές οι οποίοι ήδη έχουν καταθέσει την υποψηφιότητά τους. «Η ψήφος στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να είναι ψήφος δημιουργίας ενός ευρύτατου προοδευτικού ρεύματος, εναντίον των μικρών Ορμπανιστών και Σαλβινιστών οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών. Κι αυτό πρέπει να γίνει καθαρό από όλους τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, τώρα» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμη ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΡΑΚ Κώστας Μερκουράκης, ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.