Οι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης που οδηγούν σε εκλογές

Οι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης που οδηγούν σε εκλογές

Ποια είναι η πιθανή ημερομηνία

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζουν τις κινήσεις τους προκειμένου ελπίζοντας ότι θα οδηγηθούν στη νίκη.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς πληθαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές και τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων που βλέπουν ότι το Μάιο θα στηθεί μια επιπλέον κάλπη για τις βουλευτικές εκλογές.

Κανείς όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν νωρίτερα λόγω πολιτικών εξελίξεων.

Στόχος βέβαια της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία προκειμένου να προχωρήσει σε παροχές με τις οποίες θα καταφέρει να κερδίσει τους ψηφοφόρους.

Στις παροχές αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Παράλληλα η κυβέρνηση ποντάρει στον Δεκέμβριο που είναι και ο μήνας όπου θα γίνει η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Ωστόσο εκείνο που προβληματίζει είναι το θέμα της περικοπής των συντάξεων.

Το μέτρο είναι ψηφισμένο από την κυβέρνηση για να ισχύσει από τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε θα ξεκαθαρίσει (ανάλογα με το αποτέλεσμα) αν ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει τις εκλογές πριν το Μάιο και πριν κοπούν οι συντάξεις.

Ένα ακόμη θέμα που αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση είναι η συμφωνία για το «Μακεδονικό».

Όλα δείχνουν ότι το «ναι» στη συμφωνία θα κερδίσει στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και μετά θα προχωρήσουν και οι συνταγματικές αλλαγές.

Τότε θα πρέπει η συμφωνία να έρθει και στην ελληνική Βουλή για επικύρωση. Όλοι εκτιμούν ότι αυτό θα είναι στην αρχή της επόμενης χρονιάς και εκεί το πολιτικό τοπίο γίνεται πάλι ρευστό.

Φυσικά προβληματισμός επικρατεί σχετικά με το τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ  καθώς αν ακούσουν τον Πάνο Καμμένο και αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους τότε το ενδεχόμενο εκλογών επανέρχεται ακόμη και εάν η κυβέρνηση έχει μπορέσει να περάσει τη συμφωνία, ενδεχομένως με άλλες ψήφους.

Οι εξελίξεις πάντως αναμένονται ραγδαίες μέσα στους επόμενους μήνες με τα σενάρια για τις εκλογές να μένουν στην επικαιρότητα.